Optik illüzyon, bilinci yöneten temel beyin kuralını ortaya koyuyor Optik illüzyon, bilinci yöneten temel beyin kuralını ortaya koyuyor

DEMET İLCE / MUHABİR

Çin'de ortaya çıkarılan çığır açan fosiller, çok hücreli organizmaların bilim adamlarının düşündüğünden daha erken ortaya çıktığını gösteriyor. Eski bir tür fotosentetik alg olabilecek fosiller, bilinen en eski çok hücreli ökaryotlardır; paketlenmiş DNA ile dolu, açıkça tanımlanmış bir çekirdek içeren bir grup organizmadır.

Science Advances dergisinde 24 Ocak'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fosiller 1,6 milyar yıldan daha eskiye, yani bilim adamlarının daha önce çok hücreliliğin ortaya çıktığını düşündüğünden yaklaşık 70 milyon yıl öncesine tarihleniyor.

Çin'in Chuanlinggou Formasyonu'ndaki fosilleri toplayan araştırmacılar, bunların üst üste dizilmiş 20'ye kadar fıçı şeklindeki hücreden oluşan filamentli tüplere benzeyen Qingshania magnifica örneklerini temsil ettiğini düşünüyor. Yazarlar çalışmada, örneklerin bazılarında sporların bulunduğunu ve bu durumun Q. magnifica'nın muhtemelen eşeysiz olarak çoğaldığına dair kanıt sağladığını yazdı.

Çin Bilimler Akademisi'nin Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nden bir bilim adamı olan araştırmanın ortak yazarı Lanyun Miao, yaptığı açıklamada, "Bu filamentler, görünümlerindeki farklılıklara bağlı olarak belirli bir derecede karmaşıklık gösteriyor" dedi.

İlk prokaryotlar veya belirgin bir çekirdeği olmayan mikroskobik tek hücreli organizmalar muhtemelen 3,9 milyar yıl önce ortaya çıktı. Ancak Dünya üzerindeki tüm bitki ve hayvan yaşamını içeren grup olan ilk tek hücreli ökaryotların, Kuzey Çin ve Kuzey Avustralya'daki çökeltilerdeki fosil kayıtlarında ortaya çıkması ancak 1,65 milyar yıl öncesine kadar mümkün değildi.

Bu yeni çalışma, Q. magnifica'nın bundan nispeten kısa bir süre sonra ortaya çıktığını gösteriyor; bu da ökaryot dalının, evrimsel tarihinin erken dönemlerinde çok hücreliliği kazandığını öne sürüyor.

Temple Üniversitesi'nde evrimsel genomik üzerine çalışan ve çalışmaya dahil olmayan araştırma yardımcı doçenti Jack Craig, "Çok hücrelilik, modern karmaşık yaşamın herhangi bir tanımı için bir ön koşuldur; bu nedenle, böylesine temel bir olaya ilişkin zaman çizelgesini sıfırlamak, sonunda kendi türümüzün ortaya çıkmasına neden olacak soy hakkında nasıl düşündüğümüz konusunda önemli yansımalara sahiptir!" dedi.

Bu araştırma, bir grup araştırmacının Chuanlinggou Formasyonu'ndaki ilk Q. magnifica örneğini keşfedip tanımladığı 1989'daki bulgulara dayanmaktadır.

Yeni makalenin yazarları, "Açıklanan materyalin düşük görüntü kalitesi ve nispeten erişilmesi zor bir dergide yayınlanması nedeniyle, bu rapor yayınlandığından bu yana çok az ilgi gördü" diye yazdı.

2015 yılında bu bölgeyi tekrar ziyaret etmeye karar verdiler ve biri hariç tümü Q. magnifica'ya ait olan 279 mikroskobik fosil ortaya çıkardılar. Daha ileri analizler ayrıca organizmaların bitişik hücre duvarlarına sahip olduğunu gösterdi; bu da günümüz alglerine benzer şekilde fotosentezden enerji elde edebileceklerini düşündürdü.

Craig, çalışmanın antik organizmaları analiz etmenin Dünya'daki yaşamın evrimsel tarihini çözmeye yardımcı olabileceğini gösterdiğini söyledi.

"Bir milyar yıldan daha eski herhangi bir fosili pozitif olarak tespit etmek doğası gereği zordur. Örneğin, en eski dinozor fosilleri yalnızca yaklaşık 250 milyon yaşındadır ve bu çalışmadakiler neredeyse yedi kat daha eskidir" dedi. "Bu nedenle bu tür araştırmalar son derece zor ama son derece ödüllendiricidir ve bu çalışmadaki gibi sonuçlara yüksek güvenle ulaşılabildiğinde, bu önemli bir keşfi temsil eder."

Muhabir: Demet İlce