DEMET İLCE / MUHABİR

Bağımsız düşünce kuruluşu InfluenceMap tarafından yayınlanan rapor, Carbon Majors Veritabanı kullanılarak hazırlandı. Adlandırdıkları ve ayıpladıkları 57 kuruluş arasında, fosil yakıt çıkarma ve çimento üretimiyle uğraşan bir dizi ulus devlet, devlete ait firma ve yatırımcıların sahip olduğu şirketler var.

Sonuç olarak, dünyanın en çok CO2 yayan beş kuruluşu (2016'dan bu yana) Çin'in kömür üretimi, devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco, Rusya'nın devlete ait enerji devi Gazprom, devlete ait üretici Coal India ve İran Ulusal Şirketi oldu.

Chevron, ExxonMobil, BP ve Shell'in de aralarında bulunduğu Batı'dan bazı "olağan şüpheliler" de ilk 20 listesinde yer alıyor.

Stand.earth Uluslararası Program Direktörü ve Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması Başkanı Tzeporah Berman bir açıklamada şunları söyledi:

"Carbon Majors araştırması bize ölümcül ısıdan, aşırı hava koşullarından ve hayatlarımızı tehdit eden, okyanuslarımıza ve ormanlarımıza zarar veren hava kirliliğinden tam olarak kimin sorumlu olduğunu gösteriyor. Bu şirketler, sorunu inkar edip ertelemekle birlikte milyarlarca dolar kar elde ettiler. Sürdürülebilir bir çözümün parçası olma konusundaki reklam kampanyalarına milyonlar harcıyorlar, bir yandan da daha fazla fosil yakıt çıkarımına yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu bulgular, hükümetlerimizin bu şirketlere karşı durmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu ve fosil yakıtların yaygınlaşmasına son vermek ve gerçek anlamda adil bir geçişi sağlamak için Fosil Yakıt Anlaşması yoluyla yeni bir uluslararası işbirliğine ihtiyacımız olduğunu vurguluyor.”

2016'dan bu yana veri tabanındaki emisyonların yüzde 38'i ulus devlete ait üreticilerden, yüzde 37'si devlete ait kuruluşlardan ve yüzde 25'i yatırımcıların sahip olduğu şirketlerden kaynaklanıyor.

Rapor, iklim değişikliğini "sanayi öncesi seviyelerin 2°C (3,6°F) çok altında" sınırlama sözü veren tarihi Paris iklim anlaşmasının imzalandığı 2016 yılından bu yana devlete ait ve devlete ait üreticilerde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu.

Bu eğilim en çok Asya kömür sektöründe belirgindir. Avrupa ve Kuzey Amerika kömürden vazgeçme konusunda ilerleme kaydederken, bu durum Asya'da özellikle Çin ve Hindistan'ın öncülüğünde gelişen kömür endüstrisinin gölgesinde kaldı.

Apartmanda iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatına jandarma darbesi Apartmanda iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatına jandarma darbesi

Rapor, 2016'dan bu yana karbon emisyonlarını takip etmenin yanı sıra, 1854'ten 2022'ye kadar olan tarihsel emisyonları da inceledi. Bu, Sanayi Devrimi'nin başlangıcından bu yana küresel fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 72'sinden, 122 üreticinin sorumlu olduğunu ortaya çıkardı. Bu tarihsel katkıda bulunanlar arasında Çin'in kömür üretimi, eski Sovyetler Birliği, Saudi Aramco, Chevron ve ExxonMobil yer alıyor.

Muhabir: Demet İlce