Analiz-Yorum

ABD “savaş suçuna dikkat” dedi ama görmezden geldi! İsrail en korkunç silahını Gazze’de kullandı

Günlerdir Gazze'yi bombalayan İsrail'e, müttefiki ABD'den önemli uyarı geldi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, "İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu" söylediğini belirtti. Bu uyarısına rağmen İsrail’in kullandığı fosfor bombasına değinmemesi ve askeri yardımlara devam etmesi en çok dikkat çeken konulardan biri oldu…

Abone Ol

ANALİZ/BERFİN BİTİRİM

Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etti ve ardından Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı. Abluka altına alınan Gazze’de her geçen saniye yaşam daha da zorlaşırken, iki tarafından kayıpları da artmaya devam ediyor.

Yaşanan çatışmalarda tarafların insanlığını kaybetmemesi ve savaş kurallarına uyulması gerektiği belirtilirken, Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan dünyanın kanını donduran bir açıklama geldi. Filistin, İsrail’in yasaklı fosfor bombası kullandığını açıkladı.

DÜNYADA YASAKLI OLAN SİLAH GAZZE’DE

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, sivil nüfusun yoğun olduğu Kerame bölgesine fosfor bombasıyla saldırdı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, sosyal medyadan yaptığı duyuru ile "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosfor kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Bu durum İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların vahametini gözler önüne seriyor. Her iki ülkede de sivillerin hayatın kaybetmesi, ülkeler arası çıkarlardan daha önemli bir konumda.

İSRAİL İLK KEZ KULLANMIYOR

İsrail bugüne kadar birçok kez savaş kurallarını hiçe saydı. Dünyada kullanılması yasaklanan fosfor bombasını, 2014 yılında başlattığı Koruyucu Hat operasyonunda 51 gün boyunca devam eden saldırıları arasında kullanmıştı.

8 Temmuz 2014'te başlayan saldırılar için, uluslararası raporlara da "en uzun ve en şiddetli" betimlemesi yapılmıştı.

ABD UYARI YAPTI İSRAİL DİNLEMEDİ

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da ABD'de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, "İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu" belirtti. Sözlerine "Savaş kuralları vardır” diyerek devam eden Biden, İsrail'in ülkeyi bir araya getirmek için çalıştığına inandığını dile getirdi.

Bu açıklamanın ardından akıllara ABD’nin İsrail’e gönderdiği mühimmat ve askeri yardım gelirken, ABD Başkanı Biden Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın başlattığı Aksa Operasyonu’na ilişkin olarak, "Bunun Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum” ifadelerini kullandı.

ABD’nin bu açıklamasının ardından İsrail’in saldırılarında kullandığı fosfor bombası akıllara geldi. Uyarılara rağmen İsrail’in savaş suçu işlemesi ve bölgedeki sivillerin yerleşim bölgelerinden insanlık dışı şekilde acı verici bir ölüme neden olan fosfor bombasının kullanılması dikkat çekti. Bu durumun Netanyahu’nun her şeyi göze aldığı ve artık ABD’nin sözlerinin çok da önemi kalmadığı şeklinde yorumlandı.

ABD yaptığı uyarıya rağmen İsrail’in fosfor bombası kullanmasını görmezden geldi ve İsrail’e yardımlarını sürdürdü.

SAVAŞ SUÇUNA RAĞMEN ASKERİ YARDIMA DEVAM EDİYOR

Biden, İsrail'e verdikleri askeri desteğin artırıldığını duyururken, Demir Kubbe'nin ikmali için mühimmat gönderdiklerini, Doğu Akdeniz'e ABD uçak gemisi filosunu yönlendirdiklerini ve savaş uçaklarının bölgeye ulaşmak üzere olduğuna değindi.

İRAN’A UYARI YAPTI

ABD Başkanı Biden, "İranlılara çok net bir şekilde şunu ifade ettik: Dikkatli olun." şeklinde konuştu. ABD'li rehineler konusunda da "çok şey" yaptıklarını kaydeden Biden, bu konuda ayrıntı veremeyeceklerini duyurdu.

FOSFOR BOMBASI NEDEN YASAKLANDI?

Fosfor bombası, içerisinde beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren tehlikeli bir silah olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek sıcaklıkta yanan beyaz fosfor içeren fosfor bombası patlaması durumunda, beyaz fosfor içerikli parçacıklar hava ile temas eder ederek yangın başlatır.

İnsanların bu bombanın yakınlarında bulunması olabilecek en kötü şeylerden biridir. Fosfor bombaları temas ettiği cilt üzerinde ciddi yanıklara neden olabilir. Fosfor gazlarının soluması, solunum yolu tahriplerine neden olabileceği gibi akciğerlere zarar verebilir.

Beyaz fosfor dumanının solunması, ciğerlerde ani yaralara sebep olur. Fosfor dumanını soluyan kişi havasızlık nedeniyle acı verici şekilde hayatını kaybedebilir.

Fosfor bombasına maruz kalan bireyin vücudu içten dışa doğru yanar. Beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmezken yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürer.

Fosfor bombalarının kullanımı, uluslararası hukuka aykırı kabul edilir. Sivil Nüfusun Korunması Protokolü'nde (1977 Cenevre Sözleşmeleri) sıkı şekilde sınırlanmıştır. Fosfor bombalarının sivil nüfusa karşı kullanılması yasaktır, uluslararası hukuka aykırıdır.

DAHA ÖNCE FOSFOR BOMBASI KULLANAN ÜLKELER

Tarihte ilk kez İngiltere tarafından kuzey Irak'ta Kürtler'e ve Anbar'da İngilizlere karşı direnen Araplara karşı 1920’de kullanılan fosfor bombası, 1988 yılında Saddam tarafından Halepçe'de, 2004’te ABD tarafından Irak'ta ve İsrail tarafından Gazze'de 2008-2009 yılında kullanıldı.

İsrail aynı zamanda silahı 2014 yılında ve 7 Ekim Cumartesi günün ardından başlatılan saldırılarda kullandı.