Teknoloji

Beşinci nesil haberleşme uydusu TÜRKSAT 5A 30 Kasım’da uzaya fırlatılacak

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin beşinci nesil haberleşme uydusu TÜRKSAT 5A’nın uzaya gönderileceğini belirterek, “Türksat 5A uydusunu teslim aldık, 30 Kasım’da uzaya fırlatacağız.” ifadesini kullandı.

UYDU TESLİM ALINDI

Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, AIRBUS D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan TÜRKSAT 5A uydusunun Bakanlık ve Türksat yetkilileri tarafından teslim alındığını bildirdi.

30 KASIM’DA UZAYA FIRLATILACAK

Uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin beşinci nesil haberleşme uydusu TÜRKSAT 5A’nın uzaya gönderileceğini belirten Karaismailoğlu, “Türksat 5A uydusunu teslim aldık, 30 Kasım’da uzaya fırlatacağız. Yine Türksat 5B uydusunu da 2021’in ikinci çeyreğinde faaliyete geçirmeyi ve fırlatmayı hedefliyoruz. Türksat 6A uydumuz için de çalışmalar devam ediyor. Kendi mühendislerimiz tarafından yerli ve milli olarak üretilen uydumuzu da  2022 yılı içinde uzaya fırlatmayı hedefliyoruz.” bilgisini paylaştı.

SPACEX’DEN UZAYA GÖNDERİLECEK

Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun SpaceX firmasının Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezine gönderileceğini, bu uydunun yaklaşık 1 ay sürecek hazırlıklar sonrasında Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini aktardı.

2021’DE HİZMETE GİRECEK

Türksat 5A uydusuyla Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunulacağını ifade eden Karaismailoğlu, “Karada, havada, denizde, raylı sistemlerde müthiş bir vizyon geliştirdik. Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A uydusunun 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşması için yapacağı yolculuğun yaklaşık dört ay sürmesi ve Türksat 5A uydusunun 2021’in ikinci çeyreği içinde hizmete başlamasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

BEŞİNCİ NESİL TEKNOLOJİ (5G) NEDİR?

İletişim ağının bir nesli olan 5G teknolojisinin gelecek birkaç yıl içerisinde de resmi bir şekilde işlev görmesi ve günlük yaşamımıza büyük bir etkisinin olması bekleniyor. Dünyayı özellikle de teknoloji alanında başka bir yöne götürmesi hedefleniyor.

Doksanlı yıllara kadar süren iletişimin ilk neslinde, sadece sesli iletişim gerçekleştirilebiliyordu. İkinci nesilde kısa mesajlar, sınırlı internet ağı ve kötü kalitede görüntülü iletişim başladı. Üçüncü nesilde, sesli, görüntülü iletişimin ayrıca internetin daha hızlı ve kaliteli olması üzerine çalışıldı. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde ise saniyede 550-800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlandı. Bu nesilde çoğu zaman iletişimin artması nedeniyle belirli bir bölgede internetin yavaşladığı görüldü.

10 KAT DAHA HIZLI

5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji, normal olan 6 GHz frekans bandından daha fazladır. 10 GB veri gönderme kapasitesine sahiptir. Bir saniyede 20 GB’lık veri indirme hızına sahiptir. 5G, titreşimi Wİ-Fİ dalgasında kullanılan titreşimden daha yüksektir. Bununla birlikte iyi ve kötü tarafları bulunuyor. İyi tarafı, veri gönderme işleminin çok güçlü ve hızlı olmasıdır. Ancak bu yüksek titreşimde duvarı geçme durumu azalmaktadır. Bu da soruna yol açıyor. Ayrıca beşinci nesil (5G), kendisinden bir önceki 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilden 10 kat daha hızlıdır.