Anıl Budak - Muhabir
Pek çok insanın hedef uyku süresi 8 saat olsa da her zaman bu süreyi tutturamıyoruz. Uymaya çalıştığımız bu süre gerçekten en sağlıklı olanımıdır. Zira bazı uzmanlar, bu miktarın çok fazla ve hatta sağlıksız olabileceğini belirtiyorlar. Fazla uyku, insanı sinirli ve yorgun hissettirebilir ve hatta obezite, yüksek kan basıncı, diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
UZUN SÜRE UYUMAK ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?
Son on yılda yürütülen araştırmalar ise ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Uyku sürelerinde altı saatten az veya sekiz saatten fazla uyuyan yetişkinlerin, altı ila sekiz saat uyuyanlara kıyasla daha erken ölme riski altında olduğu belirlendi. Warwick Üniversitesi'nden Kardiyovasküler Tıp ve Epidemiyoloji Profesörü Franco Cappuccio'nun yaptığı araştırma, uyku süresinin ölüm riskinde önemli bir rol oynadığını gösterdiği ve uzun süre uyuyanların ölüm riskinin orta süre uyuyanlara kıyasla daha yüksek olduğu bulguları dikkat çekiyor.
HAREKETSİZLİKTEN DOĞAN SORUNLARIN NEDENİ?
Bazı uzmanlar, uzun uyku sürelerinin altında yatan gizli sağlık sorunlarının bir göstergesi olabileceğini düşünüyor. Ancak bu konuda herkes aynı fikirde değil. Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Shawn Youngstedt'in yaptığı bir çalışma, uzun süreli uyumanın hareketsizlikten kaynaklanan sorunları tetikleyebileceğini öne sürüyor.
Profesör Cappuccio'ya göre, Batı'da insanların çoğu günde altı ila sekiz saat uyuyor ve bu süre aralığı sağlıklı bir yaşam için en uygun olanı. Ancak, eğer fazla uyumaktan keyif alıyor ve kendinizi iyi hissediyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Ekstra uyku ya da dinlenmek, insanın ölüm riskini artırmaz.
Sonuç olarak, ideal uyku süresi herkes için farklılık gösterebilir ancak genel olarak altı ila sekiz saat arasında olması önerilir. Özellikle uzun süre uyumak, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durum olabilir.