Dünya

Kosova Cumhurbaşkanı yalana doymuyor

Abone Ol

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Cumhurbaşkanı Thaçi’nin yeni yalanı ise sözde Jamaika’nın Kosova’yı tanıdığı oldu. Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Washington Büyükelçisi Vlora Çitaku’yu kaynak gösterek Kosova’nın Bağımsızlığı’nın Jamaika Devleti tarafından tanınmasıyla ilgili mutlu haberi veren kişiydi. Ancak bunun yalan olduğu ortaya çıktı. Tanıma haberi de, tanıma notu verilmeden sözlü bir açıklama yapıldı. Jamaika Dışişleri Bakanı Kamina Smith dün sabah ise Twitter üzerinden paylaşım yaparak, ülkesinin Kosova’yı tanımadığını belirterek, “Jamaika bugüne kadar Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor.” ifadelerini kullandı.

Jamaika Başbakanı Andrew Holness, Jamaika Parlamentosu Başkanı Pearnel Charles ve ABD Kongresi Eliot Engel’e teşekkür ederek Thaçi’nin açıklamasına ilk yanıt veren Parlamento Başkanı Vjosa Osmani oldu. Osmani’nin ardından Kosova Dışişleri Bakanı Glauk Konjufca, Jamaika Eyaleti için en büyük şükranlarını dile getirdi.

“ÇİTAKU GÖREVDEN ALINSIN”

Kosova Başbakanı Albin Kurti de bu haberin kurbanı oldu. Başbakan Kurti, yeni hükümetin iyi bir başlangıç olarak değerlendirerek, Jamaika’nın Kosova’yı tanımanın övgüsünü bile aldı.

Kurti, “Önemli bir Karaibe ülkesi Kosova Cumhuriyeti’ni resmen tanıdı. Kosova diplomasisi ve yeni hükümet için 2020 yılında iyi bir başlangıç. İşbirliği yapmayı ve Kosova’nın gelecekteki her fırsatta minnettarlığını sunmayı dört gözle bekliyorum.” diye konuştu.

Diğer yandan, Kendin Karar Al (Vetevendosje) Hareketi Milletvekili FitorePacolli, Kosova’nın ABD büyükelçisi VloraCitaku’nun Jamaika’nın tanınması hakkındaki bilgilerin doğru olmaması durumunda sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde, Kosova Dışişleri Bakanlığı bazı konuslların görevden alındığını duyurumuştu.Pacolli, Çitaku ile ilgili bahsederken göründüğü gibi sıra yakında büyükelçilere de geleceğini vurguladı.

THAÇİ’NİN İLK YALANI DEĞİL

Geçmişe bakacak olursak bu Hashim Thaçi’nin ilk yalanı değil. Thaçi, Kosova’nın bölünmesine yönelik Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ile pazarlık yapmıştı. Bu cumhurbaşkanı Thaçi tarafından ne kadar inkar edilmişse bile ABD’li diplomat James Hooper, Kosova ile Sırbistan arasında toprak değişimi için bir anlaşma olduğunu ve şu anda sorunun uygulanması olduğunu belirtmişti. Hashim Thaçi’nin bir diğer yalanı da AB tarafından Kosova’ya vize muafiyeti verileceği açıklamalarıydı. Thaçi, bu yalanı 2010 yılından beri söylemeyi devam ediyor.