Teknoloji

PlayStation 5 çıkış tarihi belli oldu! PlayStation 5’in teknik detayları neler?

Abone Ol

Sony, yıllardır beklenen PlayStation 5’in çıkış tarihini nihayet açıkladı. Beklemek artık daha zor olacak çünkü PlayStation 5, bugüne kadar alışık olmadığımız çok sayıda yeni özellikle geliyor.

Oyun dünyasının temel taşlarından olan PlayStation’un yeni modeli, Sony’nin bugün yaptığı flaş açıklamaya göre 2020’nin son çeyreğinde raflardaki yerini alacak. Resmi blog üzerinden yayınladığı yazıyla çıkış tarihini duyuran Sony Entertainment CEO’su Jim Ryan’ın haberinde başka heyecan verici detaylar da vardı.

Gelecek nesil PlayStation modelleri için PS5’in önemli bir adım olduğunu söyleyen Ryan, dokunma hissiyle oyun deneyimini daha da geliştireceklerini açık açık belli etti. Zira PlayStation 5 ile gelecek yeni DualShock oyun kollarında dokunmatik ekran ve butonlar olacağı söyleniyordu.

PlayStation 5’te oyunlardaki gerçekçiliği arttırmak “haptic” teknolojisi bulunacak:

Teknoloji dünyasının yeni odak noktası olan “haptic” sistemleri, PlayStation 5’te de bulunacak. iPhone serisinde dokunmatik odaklı sistem olarak tanıdığımız “haptic touch” aslında 3D Touch’ın yerine geçmişti. Haptic sensörleri sayesinde ekrana dokunma süresi ve şiddetine göre farklı tepkiler almak mümkündü.

Haptic sistemleri, etkileşim seviyelerine göre farklı bildirimler için de kullanılabiliyor. PlayStation 5 özelinde ise bu sistemler bir yarış esnasında duvara çarptığınızda, bir futbol maşında ikili mücadeleye girdiğinizde yaşanan “titreme” deneyimini daha gerçekçi bir boyuta taşıyacak.

SONY PLAYSTATİON 5 İÇİN TEKNİK DETAYLAR NELER?

Konsol gücünü AMD’nin 3. jenerasyon Zen mimarisi üzerine kurulacak sekiz çekirdekli bir işlemciden alıyor. Grafik tarafında AMD imzalı Radeon Navi ailesini kullanan PS5, 4K oyunculuğu standart hale getirecek, 8K seviyesine de çıkış yapabilecek deniyor.

Işık efektlerine çağ atlatacak Ray tracing desteği dikkat çeken detayları arasında başı çeken konsolun, ses konusunda da ciddi yenilikler getireceği belirtiliyor. Bunun için konsolda özel bir AMD ses çipinin yer aldığı söyleniyor.

Yüksek hızlı SSD depolama birimi ile konsolun oyunları çok ama çok daha seri yükleyeceği de açıklanıyor. PlayStation 4’ten tam 4 kat daha güçlü olduğu belirtilen sürüm, grafik gücü açısından Nvidia GeForce RTX 2070 ile benzer düzeyde bulunuyor.