Dünya

Suudi Arabistan’dan Türkiye karşıtı yeni çağrı: Ekonomik yatırımlar yapmayın!

Abone Ol

Furkan Benli-İstanbul

Suudi Arabistan’da Doğu Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulhakim el-Halidi, Türkiye’ye yatırım yapmanın riskleri olduğunu ve bu konuda uyarıda Suudi yatırımcılara uyarıda bulunarak Türkiye’ye yatırım yapmamaları çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan’dan yatırımcı iş adamlarına her dönem Türkiye karşıtı bir açıklama ve çağrı geliyor.

TÜRKİYE KARŞITI YENİ PROPAGANDA

Suudi yetkili, Türkiye’deki işsizlik oranına dikkat çekerek Türkiye’nin siyasi ve ekonomik politikaların ekonomik yatırımları riskli hale getirdiğini öne sürerek Türkiye ekonomisini kara propaganda aracı haline getirdi.

Yerel bir yatırım konferansında konuşan Halidi katıldığı bir oturumda, Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanlarının daha önce yapılan Türkye karşıtı tüm çağrıların farkında olduğunu ve bu çağrılara rağmen yatırım yapanların karşılaşacağı riskleri de önlediklerini söyledi.

DOLAR SPEKÜLASYONU

Halidi ayrıca, Türkiye’ye yatırım yapılmaması uyarılarının başlamasından bu yana Türk Lirasının değer kaybettiğini ve dolar karşısında dünyanın en kötü performans gösteren para birimlerinden biri haline geldiğine işaret etti.

TL’nin değer kaybetmesiyle Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği iddiasında bulunan Halidi bu durumun yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomisine olan güveninin sarsılmasına neden olduğunu öne sürdü.

KAŞIKÇIYI HAZMEDEMEDİLER

Öte yandan Suudi Arabistan’dan medyada çıkan gelecek ay Türk mallarının ithalatının boykot edileceği hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Suudi Arabistan, son yıllarda benzeri görülmemiş bir şekilde, vatandaşlarına Türkiye’ye turizm ve ekonomik yatırımlar konusunda uyarılarını artırdı. Uzmanlar Suudi Arabistan’ın bu tutumunu Türkiye’nin Kaşıkçı katliamı karşısındaki başarılı mücadelesiyle ilişkilendiriyor.

ARAPLARIN UĞRAK MEKANI

Son on yılda Türkiye, özellikle “Arap Baharı” dalgasıyla birlikte istikrarsız hale gelen Arap ülkelerinin durumunun ardından birçok Suudi yatırımcı ve turistin gözde destinasyonu haline gelmişti.