Tuğçe Huy - Muhabir
İngiliz basınında yer alan haberlere göre, mahkeme kayıtlarında aşının nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduğu kabul edilerek alınan bu karar, aşıya dair artan güvenlik endişelerini yansıtıyor.
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, şirketin bugün yürürlüğe giren 'pazarlama iznini' gönüllü olarak geri çekmesiyle artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacak. Benzer başvuruların diğer ülkelerde de yapılması bekleniyor. Kararın 5 Mart'ta alındığı ve 7 Mayıs'ta yürürlüğe girdiği ifade edilirken, Avustralya'da Tedavi Ürünleri Otoritesi Nisan 2023'te aşının kullanımını durdurmuştu.
Aşının nadir yan etkileri, özellikle pıhtı atması ve kanda düşük trombosit sayılarına neden olmasıyla yoğun inceleme altına alınmıştı. Şirket, Şubat ayında yaptığı açıklamada aşının çok nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceğini itiraf etmişti. Britanya'da bu sendromla ilişkilendirilen 80'den fazla ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanma bildirilmişti. Şu anda Yüksek Mahkeme'de, mağduriyet iddiasında bulunan 50'den fazla kişi ve yakınlarıyla hukuk mücadelesi sürüyor.
AstraZeneca ise aşının geri çekilmesi kararının bu davayla ilgili olduğunu reddediyor ve ticari nedenlerle piyasadan kaldırıldığını savunuyor. Şirket, mahkeme belgelerinde yer alan Vaxzevria adlı aşının artık üretilmediğini ve/veya tedarik edilmediğini, yerini daha yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını belirtti.
AstraZeneca'nın açıklamasına göre, Vaxzevria'nın küresel salgına önemli bir katkı sağladığına dair gurur duyuluyor. Ancak aşının talebindeki azalma nedeniyle Avrupa'daki pazarlama izinlerinin geri çekilmesi kararı alındı. Şirket, Kovid-19 salgınına önemli katkı sağlamak için düzenleyici kurumlar ve ortaklarla birlikte ileriye dönük net bir yol üzerinde çalışacaklarını belirtti.