GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN-MUHABİR

Filmlerin, şarkıların ve şiirlerin vazgeçilmez konusudur: Ayrılık acısı.

Yıllarca gardırobunuzda bekleyen kıyafetlere "Kapsül" çözümü Yıllarca gardırobunuzda bekleyen kıyafetlere "Kapsül" çözümü

ABD’deki bilim insanları da yüzyıllardır çaresi bulunamayan bu duygunun çözümü için yeni bir çalışmaya imza attı.

Yapılan çalışma sonucu beyindeki biyolojik değişimlerin ayrılık acısını hafifletmeyi sağlayabildiği belirtildi. 

AYRILIK ACISINI ATLATMANIN FORMÜLÜ FARELERDE GİZLİ

Tarla fareleri üzerinde yapılan araştırmada, eşlerini arayıp onlarla bir araya gelen kemirgenlerin beyinlerinde "zevk hormonu" olarak bilinen dopamin seviyelerinde ciddi artış yaşandığını gözlemledi. 

Fakat tek eşli ilişkiler kuran bu kemirgenlerin, partnerlerinden uzun süre ayrı kaldıktan sonra dopamin seviyelerinde azalma gerçekleştiği belirlendi. 

BİLİM İNSANLARI AYRILIK ACISINI ATLATMANIN ANAHTARINI BULDU

Bilimsel dergi Current Biology'de 12 Ocak'ta yayımlanan çalışmada, partnerinden 4 hafta ayrı kalan tarla farelerinin dopamin seviyesinde ciddi düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden Zoe Donaldson, bu değişimin "ayrılık acısını azaltma" odaklı olduğunu belirtti.

Araştırmanın yazarlarından olan nörobilimci, "Tarla fareleri, dopamin dinamiklerindeki bu değişimden sonra başka bir partner bulup tekrar bağ kurabiliyorlar. Fakat eski ilişkileri sürerken bunu yapamıyorlar" dedi.  

Donaldson, söz konusu durumun tarla farelerinin partnerlerini unuttuğunu değil, çiftlerin arasındaki bağın değer kaybettiğini gösterdiğini de söyledi. 

Bulguların insan ilişkileri için de aydınlatıcı olduğunu belirten bilim insanı, dopamin sinyallerinin bağları güçlendirme ve sürdürme üzerindeki etkisine işaret ederek, "Bunun sağlam kalmasını sağlayacak adımlar atmak, partnerlerin ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti de artırır" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ