BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA), Mali’den ayrıldıklarını duyurdu. 2013 yılında Mali’de çıkan silahlı isyanın  ardından ülkeye konuşlanan BM Barış gücü askerleri, ülkenin darbe yönetimi tarafından Mali’den ayrılmaları istenmesinin ardından çekildi. 

MINUSMA’dan bir yetkili Mali’de çok şey yapıldığını ancak yapılanların beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Yaklaşık 310 barış gücü askerinin öldürüldüğünü açıklayan MINUSMA, Mali’de 10 yıldır görev alıyordu.

Aylardır kademeli olarak ayrılan BM personelleri bugün tamamen çekilecek.

Mali, BM’ye 12 bin barış gücü askerinin ayrılmasının gerektiğini söylemiş ve BM Güvenlik Konseyi misyonun geri çekilmesi yönünde oy kullanmıştı.

MALİ'DE SİYASİ DURUM 

Mali'de güvenlik, silahlı gruplar ve bağımsızlık hareketlerinin aktif olması nedeniyle kırılgan.

Mali, Gine, Nijer ve Burkina Faso ile birlikte Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu bölgesel bloğundan uzaklaştırıldı; bu ülkelerin tamamı darbeyle iktidara gelen askeri hükümetler tarafından yönetiliyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ediyor İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ediyor

Eylül ayında Mali, Nijer ve Burkina Faso, Sahel Devletleri İttifakı adı verilen bir savunma paktı oluşturdu. Mali gibi Nijer ve Burkina Faso da Fransa ile uzun süredir devam eden bağlarını reddediyor ve Fransız kuvvetleri ve diplomatlarının üç ülkeyi de terk etmesiyle Rusya'ya yakınlaşıyor.

Mali, 2020 ve 2021'deki iki darbenin ardından askeri liderler tarafından yönetiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi