Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Araştırma Enstitüsü (UNIDIR) direktörü Salı günü yaptığı açıklamada, yapay zekanın askeri operasyonlara zaten entegre edilmesi ve karar alma süreçlerinin makine hızına inmesi nedeniyle makine savaşının 'giderek yaklaştığını' söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde (BM) UNIDIR'in Yapay Zeka, Barış ve Güvenlik Mükemmeliyet Merkezi'nin yeni girişimleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında Robin Geiss, "Bence makine savaşının giderek yaklaştığını söyleyebiliriz ve önümüzdeki asıl soru şu: Makinelerin insanları hedef alıp öldürmesine izin verecek miyiz?" dedi.
Geiss, yapay zekâ ve otonominin "istihbarat analizinde, hedef belirlemede, insansız hava araçlarında, siber saldırılarda, bilgi operasyonlarında ve benzeri alanlarda" bulunduğunu söyledi.
"Şu anda karar verme süreçleri kısalıyor; makine hızına kadar kısalıyor ve nükleer alan da dahil olmak üzere insan yargısının payı giderek daralıyor," dedi.
Yapay zekâ yeteneklerinin yaygınlaşmasının, "çok gelişmiş operasyonlar için giriş noktasının, yani eşiğin, giderek alçalması" anlamına geldiği ve bunun da devlet dışı aktörlerin gelişmiş operasyonlar yürütmesine olanak sağlayabileceği konusunda uyardı.
Geiss, az sayıda ülke ve şirketin, "geleneksel silah kontrol çerçevelerinin ele almak üzere tasarlanmadığı" şekillerde güvenlik sonuçlarını şekillendirdiğini söyledi.
"Jeopolitik rekabet ve gerilimlerin ilerlemenin önünde ciddi engeller olduğunu" kabul eden yetkili, yapay zekanın etkisine ilişkin endişelerin "zaten jeopolitik blokları aştığını ve büyük güçlerden harekete geçmelerine yol açtığını" belirtti.
Geiss, UNIDIR'in İsviçre ve Pakistan ile birlikte Perşembe günü New York'ta merkezin yeni forumunu başlatacağını ve bunun "Birleşmiş Milletler sistemi içinde uluslararası barış ve güvenlikte ve askeri alanda yapay zekâ üzerine çalışan tek çok paydaşlı organ" olduğunu söyledi.
Ayrıca hafta içinde üç farklı girişimin daha açıklanacağını duyurdu.
Amacın eksiklikleri tespit etmek ve "yapay zekanın barışçıl kullanım ve faydalarına herkesin erişimini kısıtlamadan, ulusal ve uluslararası düzeylerde uygulanabilecek somut önlemler" önermek olduğunu söyledi.
Geiss, savaş alanında askeri yapay zeka yarışının "büyük ölçüde hız yarışı" olduğunu ve bunun "sensörden atıcıya kadar geçen süreyi kısaltmayı" da içerdiğini söyledi.
"Sadece bireysel silah sistemleri üzerinde değil, askeri süreçlerde aşırıya kaçarsak kontrolü kaybetme riski daha geniş kapsamlıdır," dedi.