Bu hafta öne çıkan 7 başlık:

  1. TCMB, yeni sadeleşme adımı ile enflasyonla mücadeleyi güçlendirmeyi hedefliyor.
  2. Mevduat faizlerinde yaşanan keskin yükseliş, bankaların kârlılığını artıracak.
  3. TCMB'nin fiyat gelişmeleri raporu, enflasyonun zirve yaptığına işaret ediyor.
  4. Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, küresel piyasalarda faiz artırımlarına yönelik beklentileri artırdı.
  5. Japon yeni, Powell'ın açıklamaları ile son 33 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.
  6. ABD'de enflasyonun beklentileri aşması, tahvil piyasalarında satış baskısına neden oldu.
  7. Bitcoin, Powell'ın açıklamaları ile 35.000 doların altına geriledi.

TCMB, yeni sadeleşme adımı ile enflasyonla mücadeleyi güçlendirmeyi hedefliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında yeni bir sadeleşme adımı atmaya hazırlanıyor. Buna göre, bankaların kredi riski ağırlıklı ortalama (CRA) ve kredi riski ağırlıklı sermaye yeterlilik oranı (CRA-KKYT) oranlarının tek bir gösterge altında birleştirilmesi planlanıyor. Bu yeni gösterge, kredi riski ağırlıklı sermaye yeterlilik oranı (CRA-KKYT) olarak adlandırılacak ve bankacılık sektörünün sermaye yeterliliğini daha doğru ve şeffaf bir şekilde yansıtması hedefleniyor.

Mevduat faizlerinde yaşanan keskin yükseliş, bankaların kârlılığını artıracak

TCMB'nin politika faizinin 500 baz puan artırmasının ardından, bankaların mevduat faizlerinde de benzer bir artış yaşandı. Bu artış, bankaların kârlılığını artıracak. Ancak, yüksek faiz oranları kredi talebini de olumsuz etkileyebilir.

TCMB'nin fiyat gelişmeleri raporu, enflasyonun zirve yaptığına işaret ediyor

TCMB, Eylül 2023 dönemine ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Rapora göre, enflasyon Eylül ayında yıllık %78,62 ile zirve yaptı. Ancak, enflasyondaki yükselişin yavaşlaması bekleniyor. TCMB'nin tahminine göre, enflasyon 2023 yıl sonunda %42,8, 2024 yıl sonunda ise %12,6 seviyesinde olacak.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, küresel piyasalarda faiz artırımlarına yönelik beklentileri artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunu belirterek, faiz artırımlarının devam edeceğini söyledi. Powell'ın açıklamaları, küresel piyasalarda faiz artırımlarına yönelik beklentileri artırdı.

Japon yeni, Powell'ın açıklamaları ile son 33 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla mücadele konusundaki şahin duruşu, Japon yeninin değer kaybetmesine neden oldu. Yeni, dolar karşısında 151,44 seviyesine kadar yükselerek son 33 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yenin değer kaybı, Japon ekonomisi için bir risk oluşturuyor.

ABD'de enflasyonun beklentileri aşması, tahvil piyasalarında satış baskısına neden oldu

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında yıllık %9,1 ile beklentileri aşarak 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, tahvil piyasalarında satış baskısına neden oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, hafta içinde %3,20 seviyesine kadar yükseldi.

Brent petrolün varil fiyatı 84,36 dolar Brent petrolün varil fiyatı 84,36 dolar

Bitcoin, Powell'ın açıklamaları ile 35.000 doların altına geriledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla mücadele konusundaki şahin duruşu, kripto para piyasalarında satış baskısına neden oldu. Bitcoin, hafta içinde 35.000 doların altına geriledi. Fakat Bitcoin hafta sonunu toparlayarak 36 bin dolar seviyelerinde yerini buldu.

Editör: Haber Merkezi