DEMET İLCE / ÖZEL HABER

Nadir hastalıklardan biri olan DMD Kas Hastalığı'na sahip olan 35 yaşındaki Çağlar Özyiğit, Esenyurt Üniversitesi'nde söyleşi düzenledi. Söyleşide Tomanbay, engelli bireylerin sosyal yaşama uyumları için yapılan çalışmaların yeterli olup olmadığına değinirken, Esenyurt Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan belgeselde Özyiğit'in annesi yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

“FARKLILIKLARLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ”

“Toplum içinde hiçbir insanı ayırmamak gibi bir erdeme sahip olmak zorundayız. Hepimizin bir eksiği var.” diyerek söze başlayan Tomanbay, insan ve sosyal kavramının tanımını yaptı.

Tomanbay, “Hangimizin sorunu yok ki? Sorun deyince ne anlıyoruz? İnsan ve sosyal nedir önce bunu anlamalıyız. Biz insana insan gibi bakarsak insandan zarar gelmez. Sorunlarla engelliyiz hepimiz. İnsanın sağlıklı ve düzenli yaşamını engelleyen her şeye sorun denir. Bu sorunların geçicisi ve kalıcısı var. Sosyal sorun sosyal ilişkilerde ortaya çıkan sorundur. Sosyal sorunları büyük oranda kendimiz yaratıyoruz. Farklılıklarla yasamayı öğrenmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADAKİ EN YAŞLI DMD KAS HASTASI ÇAĞLAR”

Çağlar’ın dünyadaki en yaşlı DMD Kas Hastası olduğunu söyleyen Tomanbay, sosyal sorunların çözülemeyecek sorunlar olmadığını fakat Türkiye'de sosyal çalışmaların yeterli olmadığını söyledi. Avrupa ülkelerinde mahalle mahalle gezen sosyal çalışmacıların olduğunu dile getiren Tomanbay, Türkiye'de sosyal çalışmaların değil sosyal yardımların olduğunu belirtti.

"En büyük hastalık yalnızlıktır. En büyük sosyal hastalık yalnızlıktır, birbirini küçümsemek, beğenmemek, hor görmektir." diyen Tomanbay, Türkiye'de belediyelerin engelli bireyler için çalışmalar düzenlediğini fakat bunun yeterli olmadığını dile getirdi. Örnek olarak ise sosyal alanda çalışan belediye çalışanlarının engelli bireylerin evlerine gidip onlarla sohbet ettiğini ve sorunlarını dinlediğini fakat sadece belirli evlere gidildiğine vurgu yaptı.

Diriliş Postası'nın da sorularını yanıtlayan Tomanbay, engelli bireylere verilen eğitimlerin yeterli olup olmadığını cevapladı.

“TÜRKİYE’DEKİ OKULLARDA SOCİAL WORKER’LAR YOK”

Sumak nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir? Sumak nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir?

"Sosyal olmak anlatmakla olmuyor, yaşatmak lazım." diyen Tomanbay, "Avrupa ülkelerindeki okullarda social worker’lar vardır. Bu kişiler, sadece engellileri değil, teneffüs arasında morali bozuk gördüğü öğrencilerle bile ilgileniyor. Fakat Türkiye’deki okullarda social worker yok onun yerine Rehber öğretmenler var." diyerek engelli bireylerin eğitimlerindeki eksikliği dile getirdi.

Çağlar Özyiğit'in henüz 2 yaşındayken DMD kas hastası olduğunu öğrenen annesi ise yapılan sosyal yardımların yetersizliğinden ve yaşadıkları zorluklardan bahsetti:

"Sorunlarımızı bakanlığa ilettik. Çağlar için yüksek tavanlı arabalar lazım. Çünkü Çağlar'ın akülü arabası araçlara sığmıyor. Bize araç tahsis edilmesini istedim. Engelli ve bakım aylığı alıyorum fakat yetmiyor. Nafaka alıyorum 300 TL. Çağlar'ın en büyük hayali büyük bir Çalıştay düzenlemek."

İLAÇ YOK İLAÇ ÇALIŞMALARI VAR

DMD hastaları normalde ortalama 26 yıl yaşıyor fakat Çağlar 35 yaşında. Bu da onu yaşayan en yaşlı DMD kas hastası yapıyor. DMD kas hastalığı (Duchenne Musküler Distrofi) ağır ve ölümcül bir hastalık. Annesi Çağlar'a akupunktur, fizik ve bitkisel ilaç tedavisi ile hayatta tutuyor. DMD hastalarında beslenme oldukça önemli. Bu hastalığın en belirgin özelliklerin başında kollarda ve bacaklarda uzamama yer alıyor. 

Editör: Haber Merkezi