Hedeflerinize ve inançlarınıza inanan ve bunları paylaşan sağlam ve güvenilir bir arkadaşa sahip olmak, aslında ihtiyacınız olmayan insanlarla çevrili olmaktan çok daha iyidir. Çok fazla arkadaşa sahip olmanın zararlarına gelin birlikte bakalım…

1. Kendinize daha az zaman ayırıyorsunuz

Çok sayıda arkadaşa sahip olmanın sorunu, kritik bir unsurun eksik olmasıdır: denge. Herkesin yoğun programı nedeniyle arkadaşlarınızla etkileşime geçmek için zaman bulmak zor olabilir. Onları memnun etmekle veya gündeminizi onlara uyacak şekilde yeniden düzenlemekle daha çok ilgileniyorsanız, arkadaşlığınız duygusal veya fiziksel olarak tükenebilir ve sonunda kendinizi akışına bırakırsınız.

Arkadaşlarınızdan ayrı bir hayat yaratmak kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır. Çok az tanıdığınız olduğunda önceliklerinizi belirlemeniz daha kolay olacaktır. Sonuç olarak, kendi gelişiminize daha fazla odaklanacaksınız. Sizi sevenler, yalnız vakit geçirme konusunda sınırlarınıza saygı duyacaktır.

2. Başkalarının beklentilerini karşılama konusunda sürekli baskı altında olacaksınız

Kuruyemiş sağlığa faydaları neler? Kuruyemiş sağlığa faydaları neler?

Stres ve beklentiler, genellikle gerginliğe ve kaygıya neden olur. Bir "arkadaş" olarak kabul edilmek için çoğu insan, buluşmalar, telefon görüşmeleri veya kısa mesajlar yoluyla günlük yaşamlarında orada olmanızı bekler. Ancak çoğu, sonunda bağlantılarını sürdürme konusundaki ilgilerini kaybeder.

Arkadaşlık bazı doğal görev ve beklentileri gerektirir. Özellikle çok sayıda arkadaşı olan kişiler sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanabilirler. Bir arkadaş grubunu sürdürmek, değerli sosyal kaynaklarınızı sulandırır ve iyi bir arkadaş olmanızı engeller.

3. Çoğu zaman yalnız hissedersiniz

Hayatınızda çok fazla arkadaşınız olduğuna inanıyorsanız, muhtemelen çok fazla tanıdığınız vardır ve bu da sizi yalnızlığa sürükler. Yalnızlık mutlaka yalnız olmanın bir sonucu değildir, ancak daha çok, "kaliteli zaman" olarak adlandırılan şeyleri harcamadığınız insanlarla çevrili olmanın bir sonucudur. Arkadaşlarınız size ne kadar yakın olsalar da sizi ne kadar önemseseler de her zaman neler yaşadığınızı anlayamayabilirler.

Uzun süreli arkadaşlıklar söz konusu olduğunda sınırları belirlemek çok önemlidir. Onları kabul ederek 2 hedefe ulaşırız: İhtiyacımız olmayan insanlardan kurtuluruz ve yalnız hissetmeyi bırakırız. Sonuç olarak, geri kalan arkadaşlarınız da size, sizin onlara olduğunuz kadar sadıktır.

4. Sahte arkadaşlıklarla karşılaşabilirsiniz

Akıl sağlığınızı riske atmaya değecek bir arkadaşlık yoktur. Ancak duygusal sağlığınızı korumak çok önemlidir. Yakın çevrenizdeki kişilerin kim olduğunu belirlemek, gerçek arkadaş listenizi daraltmak için çok önemlidir. Ancak dostlarınız olduğuna inandıklarınız, “çılgın düşmanlarınız” haline gelebilir.

Bu tür bir arkadaş görünüşte başarılı olmanızı istiyor gibi görünebilir, ancak gerçekte arkanızdan sizin hakkınızda konuşacak ve başarılarınızı kıskanacaktır.

Pek çok kişi çılgın düşmanlara dönüşebilir; ne kadar çok kişiyle etkileşime girerseniz, onların sahte arkadaş olma ihtimalleri de o kadar artar.

5. Hepsi sizi derinlemesine tanımıyor

Birçok insanı tanımak faydalı olabilir ve güvenilir tanıdıklar önemlidir. Ancak birisiyle iyi geçindiğiniz için arkadaş olmanıza gerek yok. Arkadaşlar sizi daha iyi bir insan yapar. Onlar sizin kendi gelişiminize yardımcı oluyor, siz de onlara aynı şekilde yardımcı oluyorsunuz. Bu, hem paylaştığınız hem de tamamen anladığınız, söylenmemiş bir karşılıklı anlaşmadır. Sizi gerçekten kimin tanıdığını, zayıf ve güçlü yönlerinizin farkında olan birini görmek için hayatınızı analiz edin. Arkadaşlar ağlanacak bir omuzu temsil eder, ancak mizah anlayışımız gibi sadece birkaç yönümüzü bilirlerse asla yanımızda olamazlar. Birçok arkadaşlığı sürdürmek zor olabilir. İnsanlar zamanla hayatınızdan uzaklaşacak ama sorun değil.

Hiç belirli durumlarda böyle hissettiniz mi? Sizin kaç arkadaşınız var?

Editör: Haber Merkezi