Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri'nde yeni bir dönem başlıyor

Yatırım ortamını iyileştirme ve yatırımları arttırmanın Türkiye'nin büyümesi, kalkınması, sosyal refahı için son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Yılmaz, mayıs seçimleri sonrası oluşan siyasi güven ve istikrar ikliminin yatırım ortamı açısından da çok önemli olduğunu ifade etti.

Yılmaz, son 20 yılda Türkiye'ye 252 milyar dolar uluslararası doğrudan yabancı yatırım yapıldığını ve küresel uluslararası doğrudan yatırımlardan alınan payın 2003 yılındaki yüzde 0,3 seviyesinden 2022 yılında yüzde 1 seviyelerine kadar yükseldiğini hatırlattı. Yılmaz, hedeflerinin yüzde 1,5 seviyesini yakalamak olduğunu söyledi.

Yılmaz, toplantıda özellikle üç başlığın ele alındığını aktardı. Bunlardan ilki, YOİKK Eylem Planı'nın gözden geçirilmesi oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını belirten Yılmaz, tüm kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte eylem planını değerlendirdiklerini ve eylemleri daha erkene almaya dönük bazı yaklaşımlar ele aldıklarını söyledi.

Yılmaz, eylem planında girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, hedef odaklı ve seçici yatırım finansmanı, yatırım yeri tahsisi ve altyapı destekleri, sanayi alanlarının genişletilmesi, lojistik alanında bağlantıların güçlendirilmesi, iklim değişikliği mevzuatının, emisyon ticari sisteminin, sınırda karbon düzenlemesi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi, sanayide yerli üretim ve ürün bazlı teknolojik dönüşüm, yüksek öğretimde ve genel anlamda mesleki eğitim ve iş gücü piyasalarındaki ihtiyaçların giderilmesi, iş gücüne ihtiyaçla eğitim sistemimizin ve diğer kamu politikalarımızın örtüştürülmesi gibi hususların yer aldığını söyledi.

Yılmaz, ikinci başlık olarak, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Strateji Belgesi'nin üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu stratejinin, nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar, katma değerli hizmet yatırımları, nitelikli finansal yatırımlar, dijital yatırımlar, küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar, iklim dostu yatırımlar ve bilgi yoğun yatırımların arttırılmasını hedeflediğini söyledi.

Ziraat Bankası'ndan Tarım Ekosistemi Buluşması programı Ziraat Bankası'ndan Tarım Ekosistemi Buluşması programı

Yılmaz, üçüncü başlık olarak ise Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) programının yenilendiğini duyurdu. Yılmaz, bu program kapsamında, 1 milyar Türk lirası en az yatırım tutarı olan projelere, özellikle teknolojik içeriği, stratejik önemi yüksek projelere, Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekecek, teknolojik düzeyini arttıracak, katma değerli büyümesini, kalkınmasını teşvik edici nitelikteki yatırımlara uzun vadeli uygun koşullu finans kullandırılacağını söyledi.

Yılmaz, programın 300 milyar lira gibi bir kaynakla desteklendiğini ve 10 yıla kadar uzayan vadeler söz konusu olduğunu belirtti. Projelerin aldıkları strateji puanlarına ve finansal puanlara göre yüzde 15'ten başlayıp yüzde 30'a kadar faiz oranlarının uygulanacağını ifade etti.

Yılmaz, programın artık uygulanmaya başladığını ve başvuruların yapılabileceğini söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin yatırımlar için en cazip ortamı uygulayan ülkelerden biri olma hedefinde olduğunu belirterek, bu hedefe ulaşmak için doğru ve etkili adımlar atmaya devam edeceklerini, YOİKK'i etkili şekilde çalıştıracaklarını, periyodik olarak bir araya gelip eylem planları ve stratejilerini gözden geçireceklerini ve ilerlemeleri ölçeceklerini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı