DEMET İLCE / MUHABİR

TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 24 Nisan 2023 tarihinde başlayan 31 Mayıs 2023 tarihinde sona ermiş, fakat 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan doğalgaz faturalarının 25 metreküp kısmının vatandaşlara ücretsiz verileceği açıklanmıştı. Kış mevsiminin gelmesiyle evlerinde doğalgazı açmaya başlayan vatandaşlara faturalar gelmeye başladı. Faturaları daha da azaltmak için vatandaşlar, doğalgaz tasarrufu yapmak için araştırma yapmaya başladı.

Doğalgaz faturasından nasıl tasarruf edebiliriz?

Yakıt tasarrufu için ilk önce binanın dış cephesinin yalıtımlı olması gerekir. Dış cephe yalıtımlı olmazsa ısı kaybı çok olacağı için fatura düşmez. En önemlisi dış cephedir, ikincisi ise camların tek cam değil de çift cam olmasıdır. Eğer tek camlıysa çift camla değiştirilmesi gerekir. Dışardan gelen soğuk havanın kesilmesi için yalıtımlı, plastik doğramalı camlar kullanılması gerekir.

Bir de tesisatı uzman kişinin yapması gerekir ki doğru bir tesisat yapılsın ve ev daha rahat ısınsın, fatura daha az gelsin. Tesisatı düzgün yapmazsanız, petekleri uygun ölçüde kullanmazsanız evinizi ısıtamazsınız. Bu da ek bir masraf çıkartır. Eğer kombiniz eski, yoğuşmasız kombiyse bu da faturayı etkileyecektir. Kombinin yoğuşmalı kombiyle değiştirilmesi gerekir. Oda termostatı kullanılması gerekir. Oda sıcaklığını 20-23 derecelerde tutup sabit bir derecede kullanılması gerekir ki faturanız biraz düşsün.

Birkaç saatliğine evden çıkıldığında kombinin kapatılmaması, termostatın sıfıra alınmaması gerekiyor. Kombinin, termostatın ayarını sürekli olarak değiştirmemeli, ideal bir sıcaklığa getirip o sıcaklıkta sabit olarak kullanılmalı.

Diyelim evde gündüz hiç kimse yok, belki 23 derecede kullanıyorsanız 20 dereceye düşürebilirsiniz ama tamamen kapatmayacaksınız. Akşam eve gelip kombiyi tekrar açtığınızda faturaya daha çok yansır.

Peteklerin önünün açık olması gerekiyor. Örneğin peteğin önüne koltuk koyduğunuzda, odanın ısınmasını engelleyecektir. Bu da evin geç ve az ısınmasını sağlayarak yine faturaya yansıyacaktır.

Petek ölçülerinin de odanın büyüklüğüne, evin yüksek katta olup olmadığına ve kuzey cepheye bakıp bakmadığına göre ideal olması gerekir. Küçük bir petekle büyük bir odayı ısıtmaya çalışırsanız kombi durmadan çalışır ve bu da faturaya yansır.

2 yılda bir kombi, petek ve tesisat temizliği yapılmalı. 

Bu yöntemler uygulandığında örneğin ayda 1000 TL gelen doğalgaz faturasından %20-25 oranında tasarruf edebilirsiniz.

Editör: Demet İlce