Neden doğum günlerimizi kutluyor, bu güne özel bir anlam ithaf ediyoruz. Bu sözde geleneğin tarihi nasıl ve nerede başlıyor? Neden hepimiz benzer şekillerde kutluyoruz? Tüm bu soruların cevabı için M.Ö.’ye gitmemiz gerekiyor.

Günümüzdeki versiyonu ile pek alakalı olmasa da doğum günü geleneği Mısırlılara dayanıyor.

Mısır firavunları, taç giydiklerinde tanrıya dönüştüklerini düşünüyordu ve bu yüzden taç giyme tarihlerini not alıyorlardı. Taç giyme törenleri, Mısırlılar arasında resmi olarak doğum günü olarak anılıyordu. Yani hayatlarına tanrı olarak tekrardan başladıklarını düşünüyorlardı.

İLK MUMU ÜFLEYENLER YUNANLILAR

Pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor.

Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.

Mumlar edilen duanın sembolü olduğu için mumları diktikten sonra önce dilek tutulup, daha sonra da mumlara üflenme geleneğini ortaya çıkaran Yunanlılar, mumlar aracılığı ile tuttukları dileklerin doğrudan tanrıya iletildiğine inanıyordu.

YÜZYILLARDIR SÜREGELEN BİR GELENEK

Yani doğum günü kutlaması önce Mısırlılarda ortaya çıktı ve Yunanlılarda da pasta ve mum geleneği eklenerek bugünlere geldi.

Patates yedi, 6 gün komada kaldı! Muhammet'ten haber var Patates yedi, 6 gün komada kaldı! Muhammet'ten haber var

Daha sonra Romalılar da bu geleneği sürdürerek, normal vatandaşların da doğum günlerini kutlamasına olanak sağladı.

Uzun ve farklı versiyonlardan geçen doğum günü kutlaması böylelikle günümüze kadar ulaşıp, bizleri her sene sevdiklerimiz ile bir araya getiriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ