Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde önce İsmail Heniyye başkanlığındaki Hamas heyetini, ardından da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’yi kabul etti.

Hamas’ın bir önceki lideri Halid Meşal’in de yer aldığı heyetle yapılan görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Ancak medyaya yansıyan görüntülerde Erdoğan’ın, Hamas liderlerini uzun süredir görüşmediği dostlarıyla bir araya gelmiş gibi karşılaması ve her biriyle kucaklaşması dikkati çekti.

Erdoğan’ın Heniyye’ye oğulları ve torunlarının şehit olması dolayısıyla bir kez daha başsağlığı dilediği görüşmenin gündeminin Gazze Şeridi’ndeki savaş olduğu konusunda şüphe yok.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın satır aralarında heyetle nelerin konuşulduğuna dair ipuçları var.

Türkiye savaşın başından bu yana “adil ve kalıcı barış sürecini”, tam egemenliğe ve toprak bütünlüğüne sahip bağımsız Filistin devletinin kurulmasını savunuyor.

Uluslararası toplumun dikkatini İsrail’in Filistinlilere uyguladığı zulme çekmek ve Gazze Şeridi’ndeki katliamları dünyaya anlatmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Hamas heyetine tüm bu çabaların devam edeceği bildirildi.

7 Ekim’den bu yana yaşanan acıları bir nebze de olsa dindirebilmek için bölgeye 45 bin tondan fazla insani yardım gönderen Türkiye’nin Gazze Şeridi’ne yardım göndermeye devam edeceği söylendi.

Fetih ve Hamas arasında uzlaşı sağlanmasının, İsrail’e karşı Filistinlilerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerinin önemi bir kez daha vurgulandı.

Erdoğan, İran ve İsrail arasındaki gerilimin dikkatleri Gazze’den başka yöne çektiği, Batı’da İsrail’in saldırılarını sorgulayan havayı dağıttığı görüşünde.

Hamas heyetiyle yapılan görüşmede buna izin verilmemesi ve dikkatleri yeniden Gazze’ye çekecek çalışmalar yapılması gerektiği dile getirildi.

Dolmabahçe’deki görüşme Hamas’a kritik bir anda verilen önemli bir destek.

Türkiye slogan yerine Filistin halkına ve Gazze Şeridi sakinlerine pratikte yarar sağlayacak adımlar atıyor.

Mısır’ın El-Ariş Limanı ve Refah Kapısı aracılığıyla Gazze Şeridi’ne gönderilen tonlarca yardımın kuşatma ve savaş sebebiyle oldukça zor koşullarda yaşayan insanlara mücadele gücü verdiği inkâr edilemez bir gerçek.

Türkiye, Gazze Şeridi sakinlerine yardım eli uzatabilmek için Mısır’la mutlaka iş birliği yapmak gerektiğinin de farkında.

Erdoğan, Hamas heyetinin ardından Samih Şukri’yi kabul etti.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretinde masadaki en önemli dosyalardan biri ikili ilişkiler ise diğeri Gazze Şeridi’ndeki savaş idi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Libya, Suriye, Sudan, Yemen ve Somali’deki durumları ele aldıklarını söyleyen Şukri, iki ülkenin çıkarlarının birbirini bütünlediğini belirttikten sonra “Birlikte çalıştığımızda olumlu etki yapma gücüne sahibiz.” dedi.

Türkiye Gazze Şeridi konusunda ne coğrafi avantaja sahip Mısır’ın ne de Hamas liderlerine ev sahipliği yapan Katar’ın yerini alabilir.

Ancak İsrail’in dayattığı koşullarda bir ateşkes anlaşmasını kabul etmediği için Hamas’a ve Hamas’ı zorlamadığı gerekçesiyle Katar’a, yoğun baskı yapıldığı bir dönemde Türkiye’nin desteği son derece değerli.