DEMET İLCE / MUHABİR

Dişlerinizin değeri ne kadar? Dişlerinizin değeri ne kadar?

Veremin önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr.Bilge Özgür Yüksel, halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hakkında çeşitli bilgiler verdi. Yüksel, veremin, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, “Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır” dedi.



VEREM HASTALIĞI HAVA YOLUYLA BULAŞIYOR

Verem hastalığı yani akciğer tüberkülozu havaya salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla insandan insana yayılan bakterilerden kaynaklandığını söyleyen Uzm. Dr.Bilge Özgür Yüksel, “Bu salınma, aktif tüberküloz formuna sahip ve tüberküloz tedavisine henüz başlamamış bir kişi güldüğünde, hapşırdığında, konuştuğunda, öksürdüğünde, şarkı söylediğinde veya tükürdüğünde gerçekleşebilir.

Bir kişinin enfekte olabilmesi için bu salınan mikroplardan sadece birkaçını soluması yeterlidir. Tüberküloz bulaşıcı olmasına rağmen, kolaylıkla yayılan bir hastalık değildir. Bir yabancıdan verem kapmak zordur, daha çok birlikte yaşanılan bir kişiden diğerine geçer” dedi.

HER DÖRT KİŞİDEN BİRİSİNDE VEREM HASTALIĞI VAR

Uzm. Dr. Yüksel “Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin gizli verem hastalığı vardır. Bu insanların verem hastalığı bakterileri tarafından enfekte olduğu, ancak hastalığa aktif olarak yakalanmadığı ve hastalığı başkalarına bulaştıramadığı anlamına gelir. Verem hastalığı bakterileri ile enfekte olan kişilerin yaşam boyu % 5 ila 15 arasında verem hastalığına yakalanma riski vardır” şeklinde konuştu.

VEREM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Bir kişi aktif verem hastalığı geliştirdiğinde Uzm. Dr. Yüksel, “Öksürük, ateş, gece terlemesi veya kilo kaybı gibi belirtileri ve semptomları aylarca sadece hafif seviyede görülebilir. Bu durum, tıbbi yardım aranmasında gecikmeye yol açarak bakterilerin başkalarına bulaşmasına neden olabilir. Aktif verem hastalığı olan kişiler, bir yıl boyunca yakın temas yoluyla ortalamada 5 ila 15 kişiye daha bulaşabilir. En az iki hafta boyunca uygun ilaç tedavisi gören aktif verem hastalığı hastalarının çoğu artık bulaşıcı değildir.

Verem hastalığı çoğunlukla yetişkin bireyleri etkiler. Ancak, tüm yaş grupları risk altındadır. HIV taşıyan, yetersiz beslenen veya diyabetli insanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin yanı sıra tütün kullanan bireylerin hasta olma riski daha yüksektir” şeklinde konuştu.

Muhabir: Demet İlce