DEMET İLCE / MUHABİR

Ekran başında çok fazla vakit geçirmenin sizi etkileyebilecek 6 yolunu bulduk ve bunları sizinle paylaşmak istedik.

1. Sindirim sorunları yaşayabilirsiniz

Aşırı ekran başında kalmanın en yaygın etkilerinden biri sindirim sorunlarıdır. Araştırmalara göre  mide-bağırsak sistemi ve beyinlerimiz birbirleriyle “beyin-bağırsak ekseni” aracılığıyla iletişim kuruyor. Bu eksen vücudumuzdaki hücreler tarafından kolaylaştırılır, bu nedenle daha az fiziksel aktivite yaşadığımızda ve telefonlarımızda hareketsiz kaldığımızda bu beyin-bağırsak bağlantısı etkilenir. Sonuç olarak kramplar, kabızlık, karın ağrısı ve dışkı kazaları ortaya çıkar.

2. Dişlerinizi daha az sağlıklı hale getirebilir

Telefonlarımızda ne kadar çok vakit geçirirsek dişlerimiz o kadar sağlıksızlaşır. Bunun nedeni çoğu zaman ekrana yapışık kalmanın daha fazla atıştırmayla sonuçlanması ve gazlı içecekler, şekerli atıştırmalıklar ve cips gibi sağlıksız yiyecekleri bilinçsizce çiğnemenin ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilmesidir. Sonuçta ellerimiz meşgul değilse bilinçaltımızda düşüncesizce bir şeyler atıştırmaya ve dişlerimizi mahvetmeye başlarız.

3. Duygusal muhakemeniz zayıflayabilir

İnsanlarla doğrudan etkileşime girmediğimiz için ekran başında daha fazla vakit geçirmek bizi daha az sosyal hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda diğerlerinden bu izolasyon da duygusal muhakeme gücümüze zarar verebilir. Bu durum özellikle gerçek hayattaki etkileşimlerden mahrum kalan çocuklar için geçerlidir ve anti-sosyal eğilimler geliştirebilirler. En büyük endişelerden biri, bunun onları nasıl şiddet içeren medyaya maruz bırakabileceği ve onları nasıl duyarsızlaştırabileceğidir. Duygusal yargımız, ekran başında daha fazla vakit geçirmekten dolayı kalıcı olarak değişiyor.

4. Öz saygınızı azaltabilir

Çevrimiçi ortamda çok fazla zaman harcadığımızda özgüvenimizin darbe alması şaşırtıcı değil. Diğer insanlarla etkileşim eksikliği, kişinin kendine olan güvenini önemli ölçüde azaltabilir. Ve sosyal medya sitelerinde çevrimiçi varlığınız hakkında endişelenerek çok fazla zaman harcadığınızda, bu durum öz imajınız hakkında endişe uyandırabilir. Çocuklar için bu, vücut imajı sorunlarına yol açabilir.

5. Obeziteye yol açabilir

Televizyon izleyerek veya telefonlarımızda gezinerek çok fazla zaman harcadığımızda,  obezite riski daha da artıyor. TV izlerken sağlıksız yiyecekler yemeyi kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda çevrimiçi ortamda sağlıksız yiyeceklere ilişkin çok sayıda reklam savunmasız çocukları hedef alıyor. Birçok çalışma, daha fazla ekran başında kalma süresi ile artan obezite arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Çocuklar, fiziksel aktivite eksikliği ve daha fazla atıştırma sağlıklarını etkileyebileceğinden çocuklukta obezite riski altında olabilirler.

Ayakta su içilir mi, zararlı mı, yararlı mı? Ayakta su içilir mi, zararlı mı, yararlı mı?

6. Şiddetli sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir

Farkında olmadan uzun süre boyunca kambur kaldığımız için, kötü duruş ekran başında çok fazla vakit geçirmenin en kötü etkilerinden biri olabilir. Bu durum sürekli cihazlarımızın üzerine eğilmekten dolayı şiddetli boyun ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. Bunun olmasının nedeni aşağı baktığımızda boyunlarımıza doğal olmayan bir stres binmesi ve omurgamızın doğal olmayan bir pozisyona gelmesidir. Ayrıca metin boynu adı verilen stres yaralanmasına da yol açabilir.

Editör: Demet İlce