Hollandalı bilim insanlarına göre, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uyduları, yayılan dalgalarla radyo teleskoplarını "potansiyel olarak kör ediyor". Hollanda Radyo Astronomisi Enstitüsü (ASTRON) tarafından yürütülen araştırma, bu uyduların bilimsel gözlemleri tehdit ettiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, Dünya'nın en büyük radyo teleskobu olan LOFAR'ı (Low Frequency Array) kullanarak iki gözlem oturumu gerçekleştirdi. Bu teleskop, özel anten ve alıcılarıyla uzaydaki yıldızlar, galaksiler ve bulutsular gibi nesnelerden yayılan radyo dalgalarını tespit ediyor.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, büyüyen uydu sayısı elektromanyetik radyasyon sorununu artırıyor. Çalışmanın baş yazarı ASTRON'dan Cees Bassa, "LOFAR ile farklı uydu takımyıldızlarından gelen istenmeyen yayılımları izlemeye yönelik bir program başlattık ve ikinci nesil Starlink uydularının, birinci nesil uydulara kıyasla daha geniş bir frekans aralığında daha güçlü yayılım yaptığını gözlemledik," dedi.

Katil rejimden yüzsüz açıklama: Sürprizlerimiz bitmedi! Katil rejimden yüzsüz açıklama: Sürprizlerimiz bitmedi!

Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından üretilen ikinci nesil Starlink uydularının, birinci nesil uydulara kıyasla 32 kat daha fazla istenmeyen elektromanyetik radyasyon sızdırdığı belirtildi. Bu radyasyon, en zayıf astrofiziksel kaynaklardan 10 milyon kat daha parlak.

Bassa, "SpaceX her hafta yaklaşık 40 adet ikinci nesil Starlink uydusu fırlattığı için bu sorun giderek kötüleşiyor," diye ekledi.

"Büyük Bir Potansiyel Sorun"

Fransız Bilimler Akademisi de bu radyasyon yayılımı konusunda uyarıda bulunarak, "Uydu radyo kaynaklarının varlığı ve büyüme olasılıkları büyük bir potansiyel sorun teşkil ediyor," dedi. Uydu radyo yayılımları, insan kaynaklı radyo dalgalarının yarattığı diğer kirliliklerle birleşerek gökyüzünün bilimsel gözlemler için daha da zorlu bir hale gelmesine neden oluyor.

SpaceX, şu anda yörüngede 6.300'den fazla çalışan uyduya sahip ve bu sayıyı iki katına çıkarmayı planlıyor. Şirket ayrıca 30.000 uydu daha fırlatmak için izin talebinde bulundu.

SKA Gözlemevi'nden Federico Di Vruno, "İnsanlık, gökyüzünü evreni keşfetmek için bir pencere olarak koruma ihtiyacının arttığı bir dönüm noktasına yaklaşıyor," dedi. Uydu şirketlerinin, bu istenmeyen radyasyonu en aza indirmek için sürdürülebilir uzay politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

Uydu Sayısındaki Hızlı Artış Sorunları Beraberinde Getiriyor

SpaceX'in yanı sıra İngiliz OneWeb, Kanadalı Telesat ve Amerikan Amazon şirketleri de düşük atmosfer uyduları piyasasında büyük oyuncular arasında yer alıyor. Bu şirketler, özellikle uzak ve altyapının yetersiz olduğu bölgelerde küresel yüksek hızlı internet sağlamak için uyduları kullanıyorlar.

Uzmanlara göre, on yılın sonuna kadar yörüngedeki uydu sayısı 100.000'e ulaşabilir. Ancak bu büyüme, uydulardan kaynaklanan parazitler ve uzay kirliliği gibi artan sorunlarla başa çıkmak zorunda kalacak.

Bir Starlink uydusunun ömrü yaklaşık beş yıl olarak tahmin ediliyor, ancak uzmanlar bu sürenin daha kısa olabileceğini düşünüyor. Uydu işlevini yitirdiğinde atmosfere girip yanması bekleniyor, ancak bu süreç de potansiyel bir kirlilik kaynağı olup, uzun vadeli etkileri hala bilinmiyor.

Kaynak: Haber Merkezi