EPDK'nin söz konusu değişikliği içeren kurul kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Teminat tutarının belirlenmesinde kullanılacak formül güncellendi

Yapılan düzenlemeye göre, her bir giriş ve çıkış noktası için ayrı olmak üzere taşıtana ayrılan ve taşıtanın ilgili gaz yılı içinde herhangi bir günde, bir giriş noktasında teslim edebileceği veya bir çıkış noktasında teslim alabileceği doğal gaz miktarının azami sınırını belirten, azami günlük kapasiteyi ifade eden rezerve doğal gaz kapasite miktarına ilişkin teminat tutarının belirlenmesinde kullanılacak formül güncellendi.

Bu güncelleme ile teminat tutarının, rezerve doğal gaz kapasite miktarının yanı sıra, taşıtanın gaz fiyatı riski ve iletim şebekesi kapasite riski olmak üzere iki riske de maruz kalacağı dikkate alınarak hesaplanmasına karar verildi.

Tanımlar düzenlendi

TKİ bünyesindeki iş kazaları son 20 yılda yüzde 85'e yakın azaldı TKİ bünyesindeki iş kazaları son 20 yılda yüzde 85'e yakın azaldı

Kararda ayrıca "Ana Çıkış Noktası" ve "Gaz Kullanım Eşiği" tanımlarında düzenleme yapıldı.

Bu düzenleme ile "Ana Çıkış Noktası" tanımı, BOTAŞ'ın iletim şebekesinde bulunan ve bağlantı noktası olmayan çıkış noktaları olarak değiştirildi.

"Gaz Kullanım Eşiği" tanımı ise, bir ayın doğal gaz tüketiminin 25 m³'ü aşması olarak değiştirildi.

Düzenlemelerin Amacı

EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu düzenlemelerin amacı, doğal gaz taşınması ile ilgili süreçlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

Düzenlemeler ile rezerve doğal gaz kapasite miktarına ilişkin teminat tutarının daha gerçekçi bir şekilde belirlenmesi ve taşıtanların gaz fiyatı riski ve iletim şebekesi kapasite riskine karşı daha iyi korunması hedefleniyor.

Ayrıca, "Ana Çıkış Noktası" ve "Gaz Kullanım Eşiği" tanımlarında yapılan değişiklikler ile doğal gaz taşınması süreçlerinde daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlanması amaçlanıyor.


 

Editör: Pınar Karahan