Merve Dere/ Özel 

Fahiş kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uzatıldı. Bu karar kiracıları sevindirirken yüzde 25’in üstünde zam yapılırsa ne olur sorusu akıllara geliyor işareti bırakıyor. Diriliş Postası bu konuyu sizler için araştırdı. 

 Adalet Bakanlığı’nın fahiş kira artışının önüne geçmesi için getirdiği % yüzde 25 zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geçerli olacak. Peki ev sahipleri bu düzenlemeye uymazsa ne olur? Avukat İbrahim Halil Can bu konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun [“Değişiklik Kanunu”] ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle konut kiraları bakımından yenilenen kira dönemi için uygulanabilecek kira artış oranı %25 (yüzde yirmi beş) ile sınırlandı. Değişiklik Kanunu 11 Haziran 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girdi. 

Avukat İbrahim Halil Can bu değişikliğin, en az bir yıl için imzalanmış konut kira sözleşmelerini kapsadığını söyleyerek şu konuların altını çizdi:

RTÜK'ten, Sezgin Baran Korkmaz kararı RTÜK'ten, Sezgin Baran Korkmaz kararı

AMAÇ FAHİŞ KİRA ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇMEK

Bu değişiklik, en az bir yıl için imzalanmış konut kira sözleşmelerini kapsıyor. Bir yıl veya daha uzun süre için imzalanmış kira sözleşmeleri, sözleşmede kararlaştırılan sürenin sona ermesiyle birlikte kanun gereği birer yıllık sürelerle yenilenmiş sayılıyor. Buna göre, bu şekilde uzayan kira sözleşmelerinde yenilenen dönem için uygulanacak kira artışı, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25’ini geçemeyecek. Öte yandan, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının %25’in altında kalması durumunda, bu oran geçerli olacak. 

BU DÜZENLEME ÇATILI İŞYERLERİ GEÇERLİ DEĞİLDİR

Avukat Can, bu düzenlemenin yalnızca konut sözleşmelerinde uygulanacağının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

Bu sınırlama, yalnız konut kira sözleşmeleri bakımından geçerli olup, çatılı işyerleri için yenilenen kira dönemlerinde tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre belirlenen değişim oranı –%25’i aşsa dahi– uygulanacak.

Değişiklik Kanunu ile getirilen kira artış sınırlaması 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olup, yürürlük tarihi olan 11 Haziran 2022’den önce halihazırda yapılmış olan kira artışları yeni düzenlemeden etkilenmeyecek”  

Editör: Merve Dere