Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının kasımda değişmeyerek 120,4 puanda kaldığını açıkladı.

FAO'nun Gıda Fiyat Endeksi, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip ediyor. Endeks, Kasım 2022'ye göre ise yüzde 10,7 geriledi.

Küresel gıda fiyatlarındaki sabitliğin nedeni, düşük uluslararası tahıl fiyatları ile yüksek bitkisel yağ fiyatlarının dengelenmesi olarak gösteriliyor.

Bitkisel yağ fiyatları yükseldi

Türkiye "yüzer GES"lerden elektrik alacak Türkiye "yüzer GES"lerden elektrik alacak

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda palm yağı küresel fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 3,4 yükseldi.

Uluslararası palm yağı fiyatları, önde gelen ithalatçı ülkelerin alımlarının artması ve büyük üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretimin etkisiyle kasımda yüzde 6'dan fazla artış gösterdi.

Tahıl fiyatları düştü

Tahıl Fiyat Endeksi ise mısır fiyatlarında keskin gerilemenin etkisiyle aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda yüzde 19,4 düştü.

Şeker fiyatları yükseldi

Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland'da kötüleşen üretim beklentileri ve küresel ihracat bulunabilirliğine ilişkin artan endişelerin etkisiyle kasımda aylık yüzde 1,4 arttı, geçen yılın aynı ayına göre de ortalama yüzde 41,1 yükseldi.

Süt ürünleri fiyatları yükseldi

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Kuzeydoğu Asyalı alıcıların tereyağı ve yağsız süt tozuna yönelik yüksek ithalat talebinin yanı sıra Batı Avrupa'daki kış tatili öncesinde artan iç talep nedeniyle kasımda aylık yüzde 2,2 artarak 114,2 puana çıktı.

Et fiyatları düştü

Et Fiyat Endeksi de ekimde arzın artmasıyla yüzde 0,4 düşüş kaydetti.

Küresel tahıl üretimi tahmini yükseltildi

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı. Kuruluş, bu yıl küresel tahıl üretimine ilişkin tahminini önceki yıla göre yüzde 0,9 artışla 2,819 milyar tondan 2,823 milyar tona yükseltti.

Rusya ve Türkiye'de buğday, ABD'de mısır üretiminde yukarı yönlü revizyon yapılırken, Arjantin ve Brezilya'da üretim tahminleri düşürüldü.

Küresel tahıl üretimine ilişkin tahminin yükseltilmesi ise küresel gıda güvenliği açısından olumlu bir gelişme olarak görülüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı