Tarafları bölen bir şaka, gözyaşları ve nefes nefese kalma arasında, asırlık bir ünlem olan "Kahkahadan ölüyorum!" Her ne kadar bu ifade bariz bir abartı olsa da arkasında bir gerçek var mı? İnsanlar gerçekten gülmekten ölebilir mi?

Her ne kadar çok düşük bir ihtimal olsa da teknik olarak mümkün. Doktorlar, geçmişte kahkahadan kaynaklanan ölüm vakalarının belgelendiğini söylüyor.

Kahkahaların vücut üzerinde olumsuz bir etki yaratmasının birkaç yolu var. Bu yolların en savunmasız olanlarından biri kalptir. Nadir durumlarda, özellikle içten bir kıkırdama, " kahkaha kaynaklı senkop " adı verilen bir duruma neden olabilir; bu durum, abartılı bir kahkaha sırasında kişinin kan basıncının hızla düşmesine neden olan bir durumdur. Bu, otonom sinir sisteminin (istemsiz fizyolojik süreçleri düzenleyen sinir ağı) artan tepkisini tetikler ve beyne akan kan miktarında geçici bir düşüşe yol açarak bilinç kaybına neden olabilir.

New York Teknoloji Enstitüsü'nde kardiyoloji şefi ve tıbbi cihaz yeniliği direktörü Dr. Todd Cohen, "Güldüğünüzde göğsünüzü yukarı ve aşağı hareket ettirirsiniz ve bu, göğüs boşluğundaki (göğüs) basıncı değiştirip beyin ile çoğu iç organ arasındaki sinyalleri taşıyan vagus siniri denen şeyi etkileyebilir. Başınızın dönmesine, hatta - çok, çok, çok nadiren - bayılmanıza neden olabilir, özellikle de çok abartıldığında." dedi.

Belgelenen ilk kahkaha kaynaklı senkop vakası, 1997 yılında, hipertansiyonu ve diğer kalple ilgili sorunları olan 62 yaşındaki bir hastanın, "Seinfeld" adlı televizyon programında kahkahalar atarken birden çok kez bayılmasıydı.

Cohen, hastanın bu durumdan ölmediğini ve bu tür senkopun genellikle kişinin kendine gelmesinden birkaç dakikadan daha kısa bir süre önce bayılmasına neden olduğunu söyledi. Kahkaha kaynaklı senkopun kalbin durmasına neden olması teknik olarak mümkün olsa da, bu bayılma nöbetlerinden kaynaklanan daha büyük riskin tehlikeli durumlarda meydana gelebilmesi olduğunu ekledi.

"Birinin bu duruma sahip olması ve düşüp kafasını çarpması, merdivenlerden düşmesi veya metro terminalinden trene düşüp ölmesi mümkündür" dedi ve bunun inanılmaz derecede düşük bir ihtimal olduğunu vurguladı.

Diğer durumlarda kahkaha, kalbe, akciğerlere ve beyne giden hava miktarını etkileyebilir. Örneğin, derin eğlence gibi yüksek duygular, nefes alma hızını artırabilir ve astım semptomlarının alevlenmesini tetikleyebilir; bu durum, kahkahayla ilişkili olağandışı nefes almayla daha da kötüleşebilir. 2009 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar astımlı 105 hastayı araştırdı ve hastaların %40'ından fazlasının kahkaha kaynaklı astım yaşadığını buldu. Şiddetli vakalarda, birisinin inhalere erişimi yoksa astım atakları ölümcül olabilir.

Teorik olarak kahkaha, ses tellerinde ani bir spazmı (laringospazm olarak bilinen bir durum) veya kişi gülmeler arasında yeterli oksijen alamazsa boğulmayı da tetikleyebilir. Ancak UCLA Sağlık'ta kardiyolog ve UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nde klinik tıp profesörü yardımcısı Dr. Megan Kamath'a göre bu ölüm nedenlerinin olasılığı zayıf.

Kamath, "Boğulma veya kalp durması nedeniyle kahkahadan ölüm vakaları bildirilmiş olsa da, sağlıklı bireyler için genel olarak olası olmayan bir ölüm nedeni olmaya devam ediyor." dedi.

Cohen, aslında gülmenin çoğu durumda sağlığınıza zararsız, hatta faydalı olduğunu söyledi.

"Kahkaha ve mizahın, hastaların durumlarını ilerletmelerine, tıbbi sorunlarına farklı bir bakış açısı getirmelerine, anlarda daha fazla mevcut olmalarına ve hayattan keyif almalarına yardımcı olabileceğini düşünüyorum" dedi

Yeşil kahve faydaları neler, nasıl tüketilir? Yeşil kahve faydaları neler, nasıl tüketilir?

Araştırmalar, gülmenin, kişinin stres hormonu kortizol düzeylerini önemli ölçüde düşürürken, beynin "iyi hissetme" kimyasalı olan dopamin salınımını artırarak kaygıyı azaltabildiğini gösteriyor. Buna ek olarak, Ağustos ayında Amsterdam'daki Avrupa Kardiyoloji Derneği'nde sunulan henüz hakemli olmayan bir çalışmaya göre gülmek, vücuttaki oksijen akışını artırmaya ve koroner arter hastalığı olan hastalarda inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Cohen, "Kahkahanın en iyi ilaç olduğuna inanıyorum ve birini öldürme ihtimali çok düşük, ancak teorik olarak mümkün" dedi.

Kaynak: livescience

Editör: Haber Merkezi