DEMET İLCE / MUHABİR

Bazen hasta gluten tüketiminin sonuçlarının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle vücudunuzun gluten intoleransı olup olmadığını kontrol etmeniz daha iyi olur.

1. Gastrointestinal sistemle ilgili sorunlar

Semptomlar esas olarak bağırsaklarla ilişkilidir : mide bulantısı, şişkinlik , ishal , karın ağrısı ve hatta kabızlık . İnsanlar genellikle bu semptomları diğer hastalıklarla ilişkilendirir. Ve hastalara yanlışlıkla irritabl bağırsak sendromu (IBS) tanısı konuluyor. Araştırmalar dünya nüfusunun %10-15'inin IBS'den muzdarip olduğunu doğrulamaktadır. Ancak bu tanı, glüten duyarlılığı olan kişilerin uygun tedaviyi alamamasına ve dolayısıyla semptomların kaybolmamasına yol açabilir.

2. Açıklanamayan kilo değişiklikleri

Gluten intoleransı, görünürde bir neden yokken hem kilo kaybına hem de kilo alımına yol açabilir. Bu, hücresel düzeydeki inflamatuar süreçler ve metabolik bozukluklar nedeniyle olur. Ani kilo değişimi hoş olmayan diğer hastalıklara da eşlik edebilir. Ancak diğer malabsorbsiyon semptomlarının eşlik etmesi durumunda gluten intoleransı ile ilişkili olabilir.

3. Hormonal dengesizlik

Düzensiz adet döngüsü, ani kilo dalgalanmaları, PMS ve uyku bozuklukları gibi ortaya çıkabilen hormonal bozukluklar ile gluten intoleransı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Gluten intoleransının neden olduğu hormonal bozukluklar ergenlik, hamilelik ve menopoz sırasında birçok kez artabilir. Bu semptomların esas olarak kadınlar arasında tanındığını unutmayın.

4. Merkezi sinir sistemiyle ilgili sorunlar

Gluten bağırsak iltihabını ve geçirgenliğini arttırır. Sonuç olarak gluten duyarlılığının belirtileri arasında konsantrasyon sorunları, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve yorgunluk yer alabilir. Gluten intoleransı olan bazı kişiler sinirlilik ve düşünce zincirini kolayca kaybedip konsantrasyonlarının zayıf olduğu hissine kapılırlar.

Bir araştırmadan elde edilen bilgilere göre gluten intoleransı olan kişiler migrene diğer insanlara göre daha yatkındır. Baş ağrısının nedenleri çok farklı olabilir. Glutene alerjisi olan bir kişi yemek yedikten 30-60 dakika sonra baş ağrısı yaşayabilir.

5. Cilt ve tırnak sorunları

Kuzukulağı bitkisi sağlığa faydaları neler? Kuzukulağı bitkisi sağlığa faydaları neler?

Saç keratozu ve herpetiform dermatit, gluten intoleransı ile doğrudan ilişkili 2 cilt rahatsızlığıdır . Semptomlar ellerinizde, vücudunuzda, yüzünüzde, kalçanızda, dirseklerinizde ve saç çizginizde görülebilen kaşıntı ve döküntüleri içerir. Diğer bir semptom ise zayıflamış ve kırılgan tırnaklardır. Mimik egzama gibi diğer cilt tahrişleri glutenin neden olduğu tıkanmanın sinyali olabilir.

6. DEHB

Gluten intoleransı ile ilişkili olabilecek bir diğer bozukluk ise  dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur . DEHB hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Bu bozukluğa sahip kişilerin dikkat süreleri kısadır ve öz kontrol sorunları vardır. Glutensiz bir diyet DEHB semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Dişlerin kötü durumu

Gluten intoleransı durumunda gerekli elementlerin ve minerallerin bağırsakta emilimi bozulur. Bu aynı zamanda kalsiyum için de geçerlidir. Sonuç olarak dişlerde ve ağız boşluğunda sorunlar ortaya çıkabilir: emayenin aşırı duyarlılığı, diş çürümesi, boşluklar ve mukoza boşluğunda ülserler. Dişlerinize iyi bakmanıza rağmen bazı sorunlarla karşılaşıyorsanız bunun nedeni gluten tüketiminizden kaynaklanıyor olabilir.

8. Demir eksikliği anemisi

Çoğu zaman, Çölyak hastalığı demir eksikliği anemisi nedeniyle teşhis edilir. Semptomları arasında kan hacminde azalma, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrıları, ciltte solgunluk, mukoza zarları ve hatta artrit yer alır. Demirin sindirilmesi zayıftır çünkü gluten intoleransı bağırsakta demir emiliminde bozulmaya neden olur.

9. Otoimmün hastalıklar

Otoimmün hastalıkları olan birçok kişinin gluten intoleransı geçmişi vardır. Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glutenin bağırsak hücrelerine girmesinden sonra kendi bağırsak hücrelerine saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Sorun, bu otoimmün hastalığın, otoimmün tiroidit, otoimmün karaciğer hastalığı, Crohn hastalığı, diyabet, vitiligo, romatoid artrit ve multipl skleroz gibi diğer otoimmün hastalıkların gelişme riskini arttırması nedeniyle daha da kötüleşmektedir.

Gluten duyarlılığı nasıl tedavi edilir?

1. Test yaptırın. Doktorunuz kan örneği alacak ve Çölyak hastalığı olan kişilerin kanında genellikle bulunan antikorları kontrol edecektir. Muayeneden önce diyetinize gluteni dahil etmeniz yanlış sonuçların önlenmesine yardımcı olacaktır.

2. Gluteni diyetinizden çıkarın. İçinde bulunur:

Buğday;

Çavdar;

Bulgur;

Un;

İrmik;

Ve diğer bazı yiyeceklerde.

Her zaman ürünün bileşimini kontrol edin. “Glutensiz” etiketini içeren ürünleri tercih edin.

Editör: Demet İlce