Geçen hafta sizlerle kuş gribini konuşmuştuk; bu hafta da domuz gribinden bahsedelim. Aslında belirtiler yönünden diğer griplerden pek farkı yok. Bu gripte de ateş, halsizlik, göz kapaklarınıza bile varabilen tüm vücutta yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı olabilir. Hatta diğer griplerden daha az ölüme sebep olmuş bile diyebiliriz. Diyebiliriz, ama ateş düştüğü yeri yakar neticede. Azı çoğu fark etmez.

Domuz gribi, adı üstünde, domuzdan insana, insandan da insana bulaşan bir grip türü. Bizim domuzla ne işimiz var, burası Türkiye diyenlerimiz olabilir. Zaten ilk olarak çıkış yerinin Kuzey Amerika olduğu söyleniyor. Domuzdan insana bulaştı. Oradan dünyanın diğer ülkelerine yayıldı. İnsandan insana bulaşma yolu solunumla olduğu için de hızlıca yayılabildi. Yani insandan insana bulaşma yolu da diğer griplerle aynı. Hasta kişinin öksürük ve ya aksırığı ile havaya bıraktığı damlacıklar korunmasız veya bağışıklığı zayıf bir başka insan tarafından yine solunum yolu ile alınır. Nefes almama şansımız olmadığına göre bu şekilde bir temas önlenebilir bir şey değildir. Ha, şu yapılabilir: Aksıran ya da öksüren kişi ağzını ve burnunu kapatabilse ve bunu da eliyle değil dirseğinin iç yüzüne yapabilse bulaş riski azalabilir. Bu durumda giysilerin düzenli olarak değiştirilip temizlenmesi de çok önem arz eder ve atlanmaması gereken bir durumdur. Bulaştırma süresi 7-8 gün gibi uzun bir süreyi kapsar.

Türü ne olursa olsun grip olan kişinin bu konuyu çok ciddiye alıp hekimine başvurması gerekir. Çünkü meslek olarak korunmak ve korumanın mümkün olmadığı durumlarda en az 7 günlük bir istirahat alınması diğer insanlara bulaşması da önemli ölçüde azaltacaktır. İstirahat alamıyorsak dahi nasıl davranmamız gerektiğini ve diğer insanları nasıl koruyacağımızı öğrenmek için bile hekime başvuru şarttır.

Diğer bir korunma yolu da aşıdır. Bu aşı her kesimden insana tavsiye edilmekle beraber özellikle bazı risk grubunda olan kişilere yapılması daha şiddetli tavsiye edilir. Bu kişiler; çocuklar, bebek bakıcıları, hamileler, sağlık çalışanları, yaşlılar ve özellikle diyabet, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı olan kişilerdir. Aşı ile ilgili olarak şimdiye kadar hiçbir ciddi yan etki bildirilmemiştir.

Bulaştırma yolunun her ne kadar havadan solunum yolu ile ilgili olduğu kesinse de kontamine olmuş, yani virüs bulaşmış bir yüzeye (masa, el, cep telefonu vs.) dokunduktan sonra burnumuza, ağzımıza ve gözümüze dokunmakla da bulaşabileceğinden kişisel hijyene dikkat etmek, yüzümüze fazla dokunmamak, diğer insanlarla yakın temastan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak ve ya su bulamasak bile özel solüsyonlarla dezenfekte etmek korunmada oldukça önemlidir. Hele hele çocuklarımıza ve yaşlılarımıza dokunmadan önce bu temizlik çok daha önemli ve dikkat gerektiren bir durum.

Gripsiz bir hayat dileklerimle…