Zuhri Ahir namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Zühri Ahir namazı niyeti nasıl edilir? sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Zuhri Ahir namazının nasıl kılındığını öğrenebilir ve buna göre kolaylıkla kılabilirsiniz. Zuhri Ahir namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Zühri Ahir namazı niyeti nasıl edilir? detayları ile derledik.

ZÜHRİ AHİR NAMAZI NİYETİ NASIL EDİLİR?

Niyet bir şeyi yapmak için kişinin zihninde o şeyi tasarlaması, düşünmesi, karar vermesi ve yapılacak işi gerçekleştirmesidir.

Namazdaki niyet de bu doğrultuda Müslüman halk için önem arz etmektedir. Çünkü namaz niyet edilerek başlanmaktadır. Niyet etmek kavramı İslamiyet alanında her ibadeti gerçekleştirmeden önce geçen bir kavramdır.

Örneğin sabah namazını kılmadan önce abdest alınır, hazırlanılır ve namaza durulur. Bu aşamada ilk olarak sabah namazını kılmaya cümleleriyle niyet edilir. Zühri ahir namazını da kılmadan önce namaza durulduktan sonrasında niyet ettim Allah rızası için dört rekatlık zühri ahir namazını kılmaya şeklinde niyet edilir.

Daha sonrasında ise Allahu Ekber diyerek namazı kılmaya başlanır.

ZUHRİ AHİR NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Zühri ahir namazının niyet cümlesinde de anlaşılacağı gibi zühri ahir namazı 4 rekatlık bir namazdır.

Zühri ahir namazı dört rekat olarak cuma namazından sonra kılınır. Birinci rekatta zühri ahir namazına niyet ettikten sonra Allahu Ekber denir. İftilah tekbiri alınarak namaza başlanmaktadır.

Birinci rekatta Sübhaneke duası okunmaktadır. Sonra Euzü Besmele çekilmektedir. Fatiha suresi okunduktan sonra Kuran'da geçen kısa üç ayet veya kısa olan üç ayet miktarı kadar uzun bir ayet okunur.

Rüku ve secdeye gidildikten sonra doğrulma söz konusu olmaktadır. Tekrar secdeye gidilerek birinci rekat tamamlanır.

İkinci rekatın başlangıcında kıyama gidilerek ayakta durulur. Besmele çekilerek fatiha suresi okunmaktadır. Yine Kuranda geçen üç kısa ayet ya da üç kısa ayet kadar uzun bir ayet okunmaktadır. Rüku ve secde tamamlandıktan sonra oturarak Ettehiyyatü duası okunmaktadır.

Üçüncü rekatta ise kıyama durulduktan sonra besmele çekilerek Fatiha suresi okunmaktadır. Rüku ve secde tamamlanmaktadır.

Dördüncü rekatta da kıyam, besmele, Fatiha, rüku ve secde sırası gözetilmektedir. Tekrar secdeye gidilerek oturulmaktadır. Bu aşamada Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunmaktadır.

Sağa ve sola selam verilerek zühri ahir namazı tamamlanmış yani kılınmış olmaktadır.

Editör: TE Bilisim