Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Zirvesi'ne (Eurıtech) katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor tesislerine yönelik açıklamalarda bulundu. Tesislerin temellerinin bu yıl sonunda atılacağını belirten Bakan Dönmez, borun özellikle savunma sanayii için kritik olduğunun altını çizdi.

Bakan Dönmez açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Bugüne kadar uç ürün odaklı altın, gümüş, demir-pelet, bakır ve alüminyum entegre izabe tesislerini devreye aldık. Uç ürün odaklı en önemli tesislerimizden biri olan bor karbür tesisimizi de inşallah bu yılın sonunda devreye alacağız. Bor karbür özellikle savunma sanayimiz için kritik bir eleman. Taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi yerlerde kullanılıyor.

"TEMELİ YIL SONUNDA ATILACAK"

Bu yıl sonunda borla ilgili dört yeni tesisimizin de temelini atacağız inşallah. Bunlardan biri ferrobor tesisimiz, diğeri nadir toprak elementleri tesisimiz, diğer ikisi de lityum tesisimiz olacak inşallah. Eskişehir Kırka'da sıvı bor atıklarından ürettiğimiz lityum karbonat bütün testleri başarıyla geçti.

“Yapacağımız üretim, Türkiye'nin lityum üretiminin yarısını karşılayacak”
Pilot tesiste üretim optimizasyonunu yaptık. İnşallah yıllık 600 ton üretim yapacak iki yeni fabrikamızın temelini bu yıl atacağız. Burada yapacağımız üretim, Türkiye'nin lityum üretiminin yarısını karşılayacak.

Editör: TE Bilisim