Ülke basınındaki haberlere göre, Hint polisinin, 2018’deki sosyal medya paylaşımında “bir dinin tanrısına” hakaret ettiğini öne sürdüğü Zübeyir’i 27 Haziran’da gözaltına aldığı anımsatıldı. “Pravda Media” yöneticilerinden ve “Alt News” internet sitesi kurucularından Zübeyir, başkent Delhi’deki mahkemede hakim karşısına çıkarıldı.

“DELİLLERİ YOK ETTİ” İDDİASI

Hint emniyet yetkilileri, halihazırda dini duyguları hedef almakla suçladıkları Zübeyir’e ilişkin hazırladıkları raporu mahkemeye sundu. Raporda, Zübeyir’e “delilleri yok etme, gizli anlaşma yapma ve yabancı ülkelerden fon alma” suçlamaları da yöneltildi. Zübeyir’in sosyal medya paylaşımlarını silerek ve telefonuna format atarak delilleri yok ettiği iddia edildi. Bu arada, Savcı Atul Shrivastava duruşmada, Zübeyir’in fon aldığı ülkelerin Pakistan, Suriye, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olduğunu savundu. Shrivastava, bu fonların yurt dışından yapılan bağışlarla ilgili yasanın açık ihlali olduğunu söyledi. Fonlarla ilgili konuşan Zübeyir’in avukatı Vrinda Grover, paraların müvekkilinin değil “Pravda Media”nın hesabına yatırıldığını söyledi. Grover, bu şirketin yöneticisi olmanın suç olmadığını belirtti. Diğer yandan, Grover’ın yaptığı kefaletle serbest bırakılma talebinin reddedildiği duruşmada, Zübeyir hakkında 14 günlük adli gözaltı kararı verildi.

GÖZALTI KARARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Polis, Yeni Delhi’de 27 Haziran’da Muhammed Zübeyir’i “bir dinin tanrısına” hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına almıştı. Zübeyir’in gözaltına alınması ülke çapında tepkilere yol açmıştı. Aleyhinde daha önce de davalar açılan Zübeyir, Hint yetkililerin Hazreti Muhammed’e yönelik hakaretlerine de ilk tepki veren gazeteciler arasında yer almıştı. Zübeyir, bilgi kirliliği, algı yönetimi ve yalan haberle mücadeleyi amaç edinen “doğruluk kontrolü” (fact-checking) internet sitesi “Alt News”in kurucu ortaklarından biri.

Editör: TE Bilisim