Hazırlayan: Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Genç Yazarları

Özellikle akıllı telefon için söylediklerimden yola çıkacak kimselerin popülerliği son dönemlerde zirve noktasına ulaşmış olan video oyunlarından yukarıda bahsettiğimi anlayacaktır. Peki, oyunlar bütün bu suçlamalardan anlaşılacağı üzere gerçekten de kötü veya zararlı mıdır?

Baştan söylemek gerekirse “oyunların zararları” doğrudan oyunlardan veya oyunların içeriğinden kaynaklanmamaktadır. Aslında bu zararların aşırı dozda oyun tüketimine bağlı olarak yaşanması muhtemel olmakla birlikte bu zararların kesin olarak yaşanacağını söylemek de mümkün değildir.

Oyun oynamanın zararları

Oyun oynamayı takıntı hâline getiren insanların oyun başında geçirdikleri uzun saatler göz ağrılarına ve göz kuruluğuna; uzun süreli oturmaya ve hareketsizliğe bağlı olarak omurga ve eklem ağrılarıyla beraber obeziteye, ayrıca beyin ve zihin üzerindeki etkisi sonucunda uyku sorunlarına ve hormonal bozukluklara sebep olabilir.

Bu sorunlar erken fark edildiği ve ileri seviyelere ulaşmadığı sürece tıbbi veya psikolojik müdahalelerle ortadan kaldırılabilir, unutulmamalıdır ki problem oyun başında geçirilen süre ve oyunlara duyulan aşırı bağımlılık olduğu için henüz yaşanmadan engellenebilir. Belirli aralıklarla gözleri dinlendirmek veya doktor tavsiyesiyle dinlendirici gözlük kullanmak gözlerde oluşabilecek hasarı minimuma indirecektir. Ayrıca uzun süreli hareketsiz kalmamaya ve hatalı pozisyonlarda oyun oynamamaya dikkat ederek de aşırı yağlanmaya bağlı obezite, omurga ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklardan da kurtulmak mümkündür. Ayrıca oyunların temelini yapay deneyimlerin oluşturduğunu unutmamak ve oyunlara takıntı derecesinde bağlanmamak da oyun tüketimine bağlı olarak oluşabilecek psikolojik sorunları engellemekte yardımcı olacaktır.

Oyunlar üzerine yapılmış bazı araştırmalar

Unutulmamalıdır ki yalnızca oyun oynamanın değil her eylemin fazlası zararlıdır. Doğru dozlarda oyun tüketiminin ise insanlara çeşitli faydaları olabileceğini de araştırmalar gösteriyor.

ABD'de yapılan bir araştırmada video oyunları oynayan cerrahların laparoskopik ameliyatlardaki becerilerinin arttığı ortaya konmuş. Laparoskopik ameliyatlar, küçük bir kesikten kalem gibi ince bir cihazla girilerek yapılıyor. Bu cihazdan bilgisayara yansıyan görüntüler sayesinde cerrah, hastasını ameliyat ediyor. New York'ta bir hastanede yapılan araştırmada 33 cerrah incelenmiş. Haftada en az 3 saat video oyunu oynayan 9 cerrahın, hiç oynamayan 15 cerraha göre yüzde 37 oranında daha az hata yaptığı, yüzde 27 daha hızlı olduğu ve ameliyat becerisi testinde yüzde 42 oranında daha başarılı olduğu bu araştırma sonucunda ortaya konmuş.

Oyun oynayan yaşlı insanlar!

İngiltere'de yapılmış bir araştırmada ise 50 yaşının üzerindeki yetişkin insanlar 2 gruba ayrılmış ve gruplardan birisine 10-30 dakika arası oyun oynatılmış. Araştırma sonucunda oyun oynayan grubun oynamayanlara göre zihinsel faaliyetlerinde artış gözlemlenmiş. Oyun oynayan yetişkinlerden oluşan grubun algıları ve el göz koordinasyonlarındaki körelmenin azaldığı, görme ve işitme duyularının keskinleştiği fark edilmiş. Ayrıca araştırma sonucunda oyun oynamanın yaşlılığın olumsuz etkilerini minimuma indirdiği, zihni sürekli aktif tutarak Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma olasılığını azalttığı da belirtilmiş. Tüm bunların dışında, yapılan başka bir araştırmaya göre de oyun oynayan yaşlı insanların diğer yaşıtlarına göre daha mutlu oldukları gözlemlenmiş.

Bu araştırmaları bir kenara bıraksak bile bilgisayar oyunları sebebiyle şiddete yönelen bir insan olduğuna dair hiçbir kanıt veya çalışma bulunmamaktadır. Hatta geçmişte oyunların dikkat dağınıklığına sebep olduğu ile ilgili araştırmalar yapılmasına rağmen son yıllarda bu araştırmaların doğru olmadığı, aksine oyun oynamanın dikkati artırdığı keşfedilmiştir.

Türkiye ve diğer ülkelerde oyunların ekonomik boyutu

Bireye olan faydalarını bir kenara bıraktığımızda özellikle son yıllarda oyun tüketimindeki artış, oyunların küresel ekonomide ciddi bir paya sahip olmasını sağlamıştır. Türkiye’de oyun pazarının büyüklüğü geçen yıl 1.2 milyar dolara, dijital oyuncu sayısı da 42 milyona ulaşmış durumda. Özellikle pandemi döneminde ivme kazanan sektörlerden biri olan oyun pazarının 2021 yılında global büyüklüğü -90 milyar doları mobil oyunlardan olmak üzere- 176 milyar dolara ulaşmış. Bu yılın sonunda ise oyun pazarının büyüklüğünün 200 milyar doları geçmesi bekleniyor. Ayrıca global oyuncu sayısının da sene sonunda 3 milyar oyuncuya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Oyun sektörüne 2021’de  266 milyon dolar yatırım 

Türkiye’de oyun sektörüne 2021 yılında 266 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu yılın ilk yarısında ise 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylece Türkiye 6 ayda geçen yılın toplamını geride bırakarak oyun yatırımlarında Avrupa birincisi oldu. Geçtiğimiz yıl içerisinde Türk girişimi olan Peak Games’in 1.8 milyar dolara Zynga isimli firma tarafından satın alınması Türkiye’nin piyasadaki durumunu da gösteriyor. Ayrıca aynı firma yine Türkiye’de kurulan Rollic Games hisselerinin %80’ini 168 milyon dolara satın aldı. 

Tüm bu örneklerden de anlaşılacağı üzere Türkiye’nin global oyun pazarında ciddi bir paya sahip olacağını ve gelecekte de kendinden söz ettirmeye devam edeceğini söyleyebiliriz. Yapılacak yatırımlar ve ülkeye girecek dövizler sayesinde oyun sektörü ülke ekonomisine ciddi miktarda katkıda bulunacaktır. Dolayısıyla bu durum bir fırsat olarak görülmeli ve sektöre yapılacak yatırımlar hızlandırmalıdır.

Faruk YILDIRIM

Editör: TE Bilisim