İl il devam eden çalıştayların 2. si Şanlıurfa’nın STK’larından 50’ye yakın gencin toplanması ile yapıldı. 1 gün 2 oturum şeklinde devam eden çalıştay’ım sonunda alınan sonuç bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı.

Alınan kararlar şunlardı;

1. Bir milletin mensupları olarak aramızdaki kimi farklılıklarımızı tefrika sebebi değil irfanî birer zenginlik olarak görmeliyiz.

2. Ekranlarda ve sosyal medyada dini meselelerin tartışılmasına acilen son verilmeli.

3. Ümmet-ı Muhammed’in umudu olan bir milletin mensupları olarak birlikten ve beraberlikten kesinlikle taviz verilmemeli.

4. Kadim usul İslami ilimler hizmeti veren müesseselerde eğitim alan gençlerin ekserisi ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları olması nedeniyle bu gençlere; burs, kitap ve ilmi araştırma imkanları sunulmalı.

5. Her geçen gün gayr-i ahlaki hayatı özendiren filmlere, dizilere vesaireye karşı RTÜK önleyici tedbirler almalı.

6. Örgün eğitimde ders saatleri ve hafta sonları uygulanan ek dersler gençlerimizi manevi ortamlardan uzaklaştırmakta. Buna acilen çözümler üretilmelidir.

7. İsraftan ve savurganlıktan uzak iktisatlı bir yaşam özendirilmelidir.

8.LGBT başta olmak üzere insanı hedef alan her türlü cinsiyetsizleştirme hareketlerine karşı kanuni tedbirler ve bu tür faaliyetlere karşı yasaklar getirilmelidir.

9. Gayr-i ahlaki yaşama sevk eden sebeplerin başında; artan evlilik maliyetleri yer almaktadır. Evlilik maliyetlerinin azaltılması için gerekirse yasal düzenlemeler olmalı.

10. Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik toplumla ve eğitim hayatları ile bağlarını koparmayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

11. Baskıya ve zorlamaya yönelik din eğitimine karşı aileler irşat edilmeli; bunun faydadan daha çok zarar getirdiği üzerinde sıklıkla durulmalıdır.

12. İslam büyüklerinin hayatlarını örnek olarak yansıtan belgesel, animasyon ve çizgi filim çalışmaları hayata geçirilmelidir. 13. Fenni ve sosyal bilimler alanlarında telif edilen ders kitaplarından akademik çalışmalara kadar her birinde inancımıza ve milli duruşumuza uymayan kavramlardan uzak kendi kavramlarımıza yer verilmelidir.

14. Eğitimin ve öğretimin öncelikli müfredatı edep, ahlak ve kişilik kazandırma odaklı olmalı.

15. Din Bilgisi eğitim ve öğretimi 4. sınıf yerine ilkokul 1. sınıftan itibaren başlatılmalıdır.

16. Gençlik merkezlerinde hizmet verenler ümmet ve millet olmanın özgüvenini kazandıracak manevi ruh sahibi şahıslar
olmalı.

17. Gençleri dinleyen, onlara güvenen ve onlara söz hakkı veren mütevazi ve samimi meclisler artırılmalı.

18. Aile içi örfümüzü, adabımızı ve yaşam tarzımızı hedef alan bozukluklara karşı her alanda tedbirler alınmalı.

19. Aileler evine ve evlatlarına dönmeli. Özellikle anneler evlat yetiştirmenin her meslekten daha üstün olduğu şuuruna sahip
olmalı.

20. Sürekli gençler üzerinde yoğunlaşan tenkit ve eleştirilerden uzak durulmalı. Bunun yerine gençlerin yarını inşa edecekleri unutulmadan onlara güven ifade edilmeli, ümit verilmeli ve önlerine hedefler konulmalı.

21. Sosyal medya ahkamı ve ahlakı üzerinde şuurlandıracak teliflere ve yayanlara ağırlık verilmeli.

22. İrşat ve manevi alanlarda hizmet veren STK’lar kadim irfan yuvalarımızın kişilik ve ahlak tesis eden eserleri ile muasır okuma listeleri ve ders halkaları oluşturmalı.

Çalıştaya katılan gençlerin görüşlerinden hareketle oluşturulan toplamda 22 maddelik sonuç bildirisinde ülkemizden dünyaya, eğitimden bilime pek çok alanda yeni fikir ve bakış açısı ortaya koyulurken Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen bu tarz çalıştayların devamlılık arz etmesi özellikle gençler tarafından vurgulandı.

Editör: TE Bilisim