Muhammed Şimşek / Analiz - Takvimler 14 Ağustos 2001’i gösterdiğinde kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde elde ettiği oy oranıyla tek başına iktidara geldi. O günden bu yana 20 yılda yapılan seçimlerin hepsinden AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zaferle çıktı. “Aydınlığa açık, karanlığa kapalı” sloganıyla yola çıkan AK Parti ilk sınavını başarıyla verdiği 3 Kasım seçimi sonrası Erdoğan, daha sonra gelenekselleşen balkon konuşmasının ilkinde kendisini bağrına basan milletine seslendi.

BÜTÜN SEÇİMLERİ KAZANDI

Erdoğan ve ‘sevdam’ dediği partisi AK Parti o günden sonraki bütün seçimlerde ipi hep önde göğüsledi. 20 yılda yapılan 6 genel, 2 cumhurbaşkanlığı, 4 yerel seçim ile 3 halk oylamasında Erdoğan ve partisi hep birinci sırada yer aldı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde AK Parti her 2 seçmenden birinin oyunu alarak rakiplerine büyük bir fark attı. 2014 yılında ise bir ilk yaşanarak Cumhurbaşkanını ilk kez Meclis değil halk seçti.

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇTİ

Erdoğan, milletin oyları ile 10 Ağustos 2014’te Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçerken “Bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır. Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘20 YIL ÖNCE BUGÜN, BU SAATLER’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya hesabından, AK Parti’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinde kendisinin oy kullanırken çekilen fotoğrafı dün paylaşıldı.

DARBELERLE KIRAN KIRANA MÜCADELE

AK Parti, şer odaklarının millete hizmet yolunda tekerine durmadan çomak sokmasına aldırış etmeden 20 yıllık iktidarında demokrasiye sahip çıkmak için birçok sınavı başarıyla verdi. E-Muhtıra, kapatma davası, gezi darbe girişimi, 17-25 Aralık polis/yargı darbesi gibi daha bir çok hain kalkışmalara aman vermedi. FETÖ’cülerin kanlı 15 Temmuz darbe girişimi ise milletin kendisiyle yekvücut olan Erdoğan ve AK kadrolar bu işgal girişimini de başarıyla püskürttü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu dönemde sarf ettiği “Bir taraftan PKK, bir taraftan FETÖ, bir taraftan DAEŞ, bir taraftan PYD, bir taraftan YPG… Topunuz gelin” sözleriyle dik duruşu hem zihinlere hem yüreklere kazındı.

TERÖRE AĞIR DARBE

ABD destekli terör koridoru hükümetin desteğiyle dünyada ezberleri bozan bir başarıyla ulaşan savunma sanayisinde atılan tarihi adımlar sayesinde yer bir edildi. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde burnumuzun dibine kadar sokulmak istenen terör koridoru, Kahraman Mehmetçik’in başarılı sınır ötesi harekatlarıyla engellendi. Bugün dünyada parmakla gösterilir seviyelere gelen Savunma Sanayisinde dev projelere imza atılırken yerli ve milli imkanlarla üretilen İHA ve SİHA’lar terörle mücadelede ülkemize çağ atlattı. Aynı silahlar sayesinde Türkiye, bölgesel bir güç olarak Libya, Karabağ ve Ukrayna bölgelerindeki dengeleri belirleyen ülke konuma geçti.

OYUN KURAN ÜLKE TÜRKİYE

Yunanistan ve Rum kesimini piyon olarak kullanan ABD’nin bazen üstü kapalı bazen doğrudan tehditlerle bütün engelleme girişimlerine rağmen Mavi Vatan’dan asla vazgeçmeme iradesini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti diplomaside elde ettiği başarılarla hem kendi tabanı hem diğer bütün kesimlerin kaçınılmaz takdirini topladı. Bir dönem süper güç olarak gösterilen ülkeler karşısında el pençe divan duran liderlerin ezik fotoğraflarından kurtulan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın usta bir satranç oyuncusu gibi yaptığı hamleler sayesinde diplomaside sözü geçen küresel bir aktör haline geldi. Bugün Rusya-Ukrayna savaşında üstlendiği arabuluculukla dünyayı gıda krizinden kurtararak tahıl koridorunun inşa edilmesini sağlayan Türkiye, uluslararası alanda attığı cesur adımlarla doğudan batıya, kuzeyden güneye pek çok ülkenin umudu haline gelmiş durumda. Bütün ülkeler nezdinde Türkiye artık “Oyunu değiştiren ülke” olarak tanımlanıyor.

DEV YATIRIMLAR HIZ KESMEDİ

Ülkenin gelişmesinin önündeki bütün vesayet zincirlerini kıran Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti iktidarı geçen 20 yılda hiçbir ters rüzgara aldırış etmeden dev eserler üretmeye devam etti. 18 Mart 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılan 1915 Çanakkale Köprüsü, duble yollar, devasa tüneller, hızlı tren hatları, şehir hastaneleri, adliye sarayları, havalimanları, sosyal konutlar ve modern üniversite yurtlarıyla ülkenin dört bir yanı imar edildi. Aynı kadrolar bütün bu hizmetler ve eserleri taçlandıracak şekilde Cumhuriyetin 99’uncu yaşında Türkiye 60 yıllık rüyasına kavuşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu büyük günde “Bundan 60 yıl önce devrim otomobilini engelleyenler hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar” sözleriyle 20 yılda bileği bükülemeyen millet iradesine bir kez daha tercüman oldu. Bu uzun ve ince yolculukta AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni hedefinin ise 2023 seçimlerinden zaferle çıkarak yeni projelerle “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde Türkiye’yi küresel bir güç haline getirmek olduğu açıkça görülüyor.

Editör: TE Bilisim