Ceyhun Aşirov / Özel Haber - aha önce çıkardığı seferberlik ilanı ile özelikle Kafkasya’daki Türk bölgelerinde zorla askere aldığı kişileri Ukrayna savaşına götüren Rusya bu kez, ağır suçlardan hüküm giymiş mahkûmları cepheye sürmeye başladı. Alınan bilgilere göre, söz konusu suçlular arasında tecavüz, cinayet, pedofili ve terör örgütüne üye olmak suçlarından hüküm giyenler var.

256 gün önce Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi başlatan Rusya, savaşı daha da çirkinleştirecek adımlar atmaya başladı. Ukrayna’yı “Kirli bomba kullanacak” iddiasıyla suçlayan ve savaşta nükleer silah kullanabiliriz” imalı çıkışları ile tansiyonun düşmesini engelleyen Rusya, bu kez katil, pedofil, tecavüzcü ve terör hükümlülerini cepheye sürmeye başladı.

AĞIR SUÇLULAR ASKERE ALINACAK

21 Eylül’de “Kısmi Askeri Seferberlik” ilan ederek özellikle, Kuzey Kafkasya, Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan’da Türk ve Müslüman nüfusu zorla askere alan ve Ukrayna’da savaşmaya gönderen Rusya, Devlet Başkanı Putin’in imzaladığı kararname ile ağır suç işleyen mahkûmları da cepheye gönderme kararı aldı.

MAHKUMLARA AF!

Kararnameye göre Rusya, seferberlik kapsamında, bazı ciddi suçlardan kesin hükümlülükleri bulunan vatandaşlarını askere çağırabilir. Kararname, Rus Devlet Duması’nın “Ciddi bir suçtan hüküm giyenler askere alınamaz” şeklindeki yasağı kaldırmasının ardından geldi. Buna göre, Rusya, ihtiyaç duyması halinde, cinayet, tecavüz, pedofili ve terörden hüküm giymiş suçluları askere alabilecek.

İNSANLIK SUÇLARI ARTABİLİR

Uzmanlar, suçlular için “Savaş karşılığı af” anlamına gelen kararname ile Ukrayna cephesinde insanlık suçlarının artabileceğine dikkat çekti. Araştırmacılar ağır suçlara bulaşmış ve terör örgütü safl arında yer almış insanların savaştan sonra da silah elde etmesi halinde Rusya için de büyük tehlike arz edeceğini vurguluyor.

RUSYA İÇİN DE TEHDİT

Rusya’nın savaş tecrübesi olmayan kişileri cepheye götürmesinin, psikolojik etkilerine dikkat çeken uzmanlar, Rusya’da önceki gün bir kafenin yakılmasını buna örnek gösterdi. 15 kişinin öldüğü 60 kişinin yaralandığı yangındın, Ukrayna savaşından dönen bir askerin çıkardığına işaret eden uzmanlar, travma sonrası “Travma sonrası stres bozukluğu” vakalarının artacağının ve Rusya’da bu tarz terör olaylarının çoğalacağı görüşünde.

PUTİN’DEN ‘GÖNÜLLÜ’ İDDİASI

Rusya Devlet Başkanı Putin cuma günü yaptığı açıklamada kısmi askeri seferberlik kapsamında 318 bin kişinin silahaltına alındığını duyurdu. "Orduya çağrılan kişi sayısı 318 bin. Neden 318 bin? Çünkü gönüllüler orduya katılıyor. Gönüllü sayısı azalmıyor” diyen Putin, bunların 49 bininin orduda bulunduğunu ve askeri görevlerini yerine getirdiğini, diğerlerinin ise askeri eğitim gördüğünü aktardı.

Rusya’ya tepki artıyor
Rusya daha önce de ülkede yaşayan azınlıkları toplayıp savaşa götürmüştü. Özellikle Kuzey Kafkasya, Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan’da kurulan askere alma merkezlerinde zorla askere alınan gençlerin direnişi gündeme gelmişti.Öte yandan eski Sovyet ülkelerine de uzanan askere alma girişimi birçok ülkenin de tepkisini çekmişti. Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Rusya’nın söz konusu eylemlerine tepki göstererek Putin’i “Bize saygı duy, bize eski SSCB ülkeleri gibi davranma” ifadeleri ile uyarmıştı. Ayrıca zorla cepheye götürülen Tacik askerlerin, İslam’a ve Allah’a hakaret eden Rus komutanı öldürmesi de Rusya’nın zorla askere alma politikasının yeniden gündeme gelmesine sebep olmuştu.
Editör: TE Bilisim