Ceyhun Aşirov / ÖZEL

İRAN ile Azerbaycan arasında gerilim devam ederken İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog dün sürpriz şekilde Bakü’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. İki ülke liderleri arasında başta ticaret, eğitim ve sağlık olmak üzere stratejik anlaşmalar imzalandı. Daha sonra Aliyev ve Herzog basına açıklamalarda bulundu.

‘ÜLKEYİ BİRLİKTE KURDUK’

Aliyev, ülkedeki Yahudi nüfusa vurgu yaparak, “Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için tüm etnik gruplar birlikte mücadele ettik. Bu tarihi gerçeğin ikili ilişkilerimiz için de önemli bir faktör olduğuna inanıyorum.” dedi.

“İran’ın oluşturduğu bölgesel tehdide karşı iş birliğine hazırız.” diyen Herzog, “Ziyaretimin uluslarımıza birçok düzeyde mesaj niteliği taşıdığını düşünüyorum. Her şeyden önce bu, Yahudi ve Müslümanların birlikte barışa doğru adım atmaları, açık diyaloğa girmeleri ve dünyanın iyiliği için birlikte çalışmaları halinde büyük işler başarabileceklerinin mesajıdır. İkincisi, ilişkimiz stratejiktir çünkü biz barış, refah ve kalkınma açısından tüm bölgeyi etkiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aliyev ise İsrail’in Azerbaycan ordusunun "modernizasyon ve savaş kapasitesine yüksek katkılarına” vurgu yaparak askeri alanda İsrail ile iş birliğinin artırılacağına dikkati çekti.

Editör: TE Bilisim