Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Yunanistan’ın Mısır ile sözde mutabakat oyununa gereken cevabı vermek için kollar sıvandı. Sondaj gemileri Doğu Akdeniz’de boy göstermeye başlarken, Yunan kamuoyunda “Türkler mutabakatın intikamını almak için geliyor” atmosferi oluştu. Atina, Türkiye’nin gerginliği azaltma çabasına karşı, Mısır ile münhasır ekonomik alan mutabakatı imzalayarak cevap vermesinin yankıları sürüyor. Türkiye de sondaj gemilerini yeniden harekete geçirerek Yunanistan’ın bu hamlesine cevap verdi. Barbaros Hayrettin Paşa çalışmalarını yeniden başlattı.

PROVOKASYON PROPAGANDASI

Türkiye’nin yok hükmünde saydığı Yunanistan-Mısır sözde mutabakatı sonrası Türkiye karşısında zafer kazanmış edasına bürünen Yunan gazeteleri ve Alpha, SKAİ, ANT1 gibi özel televizyon kanalları, Türkiye’nin hamlelerine karşı “Erdoğan Akdeniz’de provokasyonlara hız veriyor” propagandasına başladı.

TÜRKİYE’YE TEHDİT SÖKMÜYOR

Türkiye’nin sondaj çalışmaları karşısında Avrupa Birliğini devreye sokma kartını elinde bulunduran Yunanistan, tahmin edildiği kadar rahat değil. Zira Türkiye, tüm yaptırım tehditlerine rağmen, Suriye’de ve Libya’da olduğu gibi hem kendisinin hem de müttefiklerinin haklarını korumak için çaba gösterecek.

Yunanistan’ın Mısır ile sözde mutabakat oyununa gereken cevabı vermek için kollar sıvandı. Sondaj gemileri Doğu Akdeniz’de boy göstermeye başlarken, Yunan kamuoyunda “Türkler mutabakatın intikamını almak için geliyor” atmosferi oluştu Türkiye’nin Yunanistan ile gerginliği azaltma çabasına Atina’nın Mısır ile münhasır ekonomik alan mutabakatı imzalayarak cevap vermesi ve niyetini belli etmesinin yankıları sürüyor.

Kıbrıs doğusunda Dipkarpaz burnu açıklarındaki Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma gemisi proje sahasındaki çalışmalarını yeniden başlattı.

Tuzla Tersanesi’ndeki Yavuz Sondaj Gemisi ise Doğu Akdeniz’de Baf ve Limasol açıklarındaki proje sahasına gönderilerek burada demirledi. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Biz de şimdi yolumuza devam ediyoruz” diyerek sondaj faaliyetlerine ağırlık verileceğini dile getirmişti. Türkiye tarafındaki bu kararlı duruş, Yunanistan medyasındaki coşku havasının yerine tedirginliğe bıraktı.

TÜRKİYE FİTİLİ ATEŞLEMİŞ

Türkiye’nin yok hükmünde saydığı Yunanistan-Mısır sözde mutabakatı sonrası Türkiye karşısında zafer kazanmış edasına bürünen Yunan basını ve Alpha, SKAİ, ANT1 gibi özel televizyon kanalları, “Erdoğan Akdeniz’de provokasyonlara hız veriyor” propagandasına başladı. Sabah haberleri kuşağında dahi işletilen propagandada “Türkiye, gemilerini Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) münhasır ekonomik alanına göndererek gerginliğin fitilini tekrar ateşledi. Görünüşe bakılırsa Türkler, Mısır ile imzaladığımız mutabakatın intikamını almak için faaliyetler yürütüyor fakat bunu asla başaramayacaklar” ifadeleri kullanılıyor. Yunan siyasi aklının “Tek suçlu Türkiye” şiarı ballandırılarak anlatılmaya devam ediliyor.

SURİYE VE LİBYA ÖRNEKLERİ VAR

Peki, şimdi ne olacak? Egemenlik haklarını Yunan oldubittileri karşısında savunan Türkiye’nin, Yunan tarafının Avrupa Birliği’ni devreye sokma ve yaptırım uygulatma tehditleriyle karşı karşıya gelmesi kesin gibi. Ancak Suriye’de ve Libya’da olduğu gibi hem kendisinin hem de müttefiklerinin haklarını korumak için çaba veren Türk dış siyaseti, Yunanistan ve Mısır’ın sözde mutabakat oyununa da gereken karşılığı verecek. Yunan kamuoyunu işte bu gerçek tedirgin ediyor.

Editör: TE Bilisim