TV8’de yayınlanan ekranların sevilen yemek yarışması Masterchef Türkiye’nin bu akşamki bölümünde yarışmacılardan “Perde pilavı” yapılması istendi. Yarışmayı yakından takip edenler Masterchef’deki Perde pilavı tarifini araştırmaya başladı. Peki Perde pilavı nasıl yapılır?

Perde pilavı; Siirt’in meşhur yemeklerindendir. Siirt’te gelen misafirleri mutlaka perde pilavı ikram edilir. Perde pilavı, aslında fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir.

Bu pilav için hamur yoğurulur ve bu hamur tencereye yufka şeklinde sıvanır. Hamurun üzerine badem ile şekil verilir. Tadına doyum olmayan perde pilavı için gerekli malzemelere geçelim ve nasıl hazırlandığını görelim.

Perde Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

2 adet tavuk but

1,5 bardak pirinç

1 bardak badem

1 yemek kaşığı çam fıstığı

1 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı yeni bahar

2 yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı tavuk suyu

1 kaşık margarin

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz

Hamuru İçin;

2 adet yumurta

4 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı yumuşak margarin

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Tuz

Perde Pilavının Hazırlanışı

Butları yıkayıp defne yaprağı ile birlikte haşlayın. Tavuk suyunu dökmeyin.

Tereyağını pilav tenceresine alıp eritin. Bir miktar badem ekleyip kavurun. Çam fıstığını ekleyip kavurmaya devam edin. Fıstıklar iyice kavrulduktan sonra pirinci ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.

Yenibahar, karabiber, tuz ve tavuk suyunu ilave edin. Pilav şişene kadar kısık ateşte,tencerenin kapağını kapalı tutun. Pişmiş tavukları elinizle didikleyip pilava karıştırın.

Hamur için tüz malzemeyi yoğurma kabına alıp yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin. Varsa fes şeklinde bakır tencerenizi ya da kek kalıbını margarin ile yağlayın. Kalıbın dibine çiğ badem dizin. Kalıbı 5 dakika buzlukta bekletin.

Hamuru tezgaha alıp merdane yardımıyla açın. Hamurun ince olmasına dikkat edin. Açtığınız hamuru yarısı dışarı sarkacak şekilde kalıba yerleştirin. Üzerine pilavı döküp, düzeltin. Hamurun kalan kısımlarını üzerine kapatın. Hamurun fazlalığı varsa kesebilirsiniz.

180 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirerek kalıptan çıkarın. Afiyet olsun…

Editör: TE Bilisim