İntibak bekleyen emekliler, aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığını belirterek, intibak ile maaş farklılığının son bulmasını istediklerini söylüyorlar. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak. Konuyla ilgili olan vatandaşlar, 2020 intibak yasası çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? Emekli intibak yasası hakkında son durum nedir?  gibi sorulara yanıt arıyor. İşte, Emekli intibak yasası hakkında son gelişmeler…

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000’den sonra emekli olanlara intibak uygulanmasını yıllardır talep ettiklerini belirterek, 2000 yılı öncesi ile sonrası emeklilerin aylıkları arasındaki farka işaret ederek, ortalama farkın 300 lira olduğunu söyledi. 2000 öncesinde emekli olanlar için yapılan intibakın, yeni yılda 2000’den sonra emekli olanlara da uygulanmasını istediklerini belirten Ergün, “Bu talebimizi içeren bir mektup yazıp, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdik.” dedi.

İNTİBAK NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak ifade ediliyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla düzenlenecek. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması “intibak” olarak adlandırılıyor.

Editör: TE Bilisim