Reine, Norveç’in kuzeybatısında yer alan Nordland Eyaletinin Lofoten takımadalarında bulunan Moskenes Adası üzerindeki masalsı, pitoresk köy. Reine, 1743 yılından bu yana bir ticaret merkezi. Günümüzde turizm ve balıkçılık köyde çok önemli yer tutuyor. Uzak konumuna rağmen her yıl binlerce insan bu köyü ziyaret ediyor.

Norveç’in en büyük haftalık dergisi (Allers) tarafından 1970’lerin sonlarında Norveç’te en güzel köy olarak seçildi. Güzel manzarasıyla Norveç’i tanıtan broşürlerde sıkça kullanıyor. Ayrıca Japon Seyahat Acentaları Birliği’nin (JATA) seçtiği Avrupa’nın en güzel 30 kasabasının içinde yer aldı.

Lofoten Adalarının Kraliçesi

Reine, Fransızca bir kelime. Kraliçe anlamına geliyor. Köyün incelikli ve gösterişli duruşu bu ismi almasında etkili olduğunu düşünüyorum. Dağların dimdik inerek masmavi denizle buluştuğu, fiyortlarında balıkçı kasabaları ve kırmızı kulübeleriyle sizleri kendi büyülü masalına davet ediyor.

Bir balıkçı köyü olan Reine’nin, dünyanın en çok ziyaret alan köylerinden biri olması tesadüfi değil. Ömrünüzün herhangi bir bölümünde ruhunuzu doyuracak olan bu köyde bir defa dahi olsa bulunmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Seyahat Boyunca Araç Kiralayacaklar İçin Öneriler

Norveç 2025 yılında benzinli araçların kullanımını yasaklayacağını açıkladı. Şu an ülkede elektrikli araçların hızla arttığını görüyoruz. Norveç’te hem diğer sürücüler hem de hükümet elektrikli araç kullanıcılarına çeşitli öncelikler veriyor. Siz de seyahatinizde araç kiralamak isterseniz elektrikli araç kullanma deneyimini yaşayabilirsiniz. Ayrıca benzinli araçlar için aklınızda olsun, bütün benzin istasyonlarında benzin fiyatları hafta sonuna doğru ucuzluyor. Pazartesi sabahı saat 11.00’da tekrar eski fiyatını alıyor. Hemen hemen litre başına 5 kron oynuyor.

Bitmesin Dediğiniz ve Bitmeyen Gece

Reine’de dünyanın en güzel iki doğaüstü olayı yaşanıyor. İlki çoğumuzun varlığından bir şekilde haberdar olduğu kuzey ışıkları, ikincisi de beyaz geceler ya da Norveç’teki adıyla gece yarısı güneşi. Kuzey ışıkları bir mucize olarak karşılıyor ada sakinlerini ve ziyaretçileri. Yaklaşık bir ay boyunca (9 Aralık – 4 Ocak) doğmayan güneşin adayı, Edward Munch’un Çığlık tablosuna döndürecekken ortaya çıkan ve büyüyü bozan bir mucize.

Kuzey Işıkları Görme Taktikleri

Telefonunuza en çok kullanılan kuzey ışıkları programlarından 2-3 tane indirin. Hava durumunu, kuzey ışığı çıkma olasılığını ve havadaki bulut oranını her gün kontrol edin. Eğer bulut açısından şanslıysanız, yani hava açıksa büyük ihtimalle denk gelirsiniz. Işıkları beklerken yansıtıcı ışıklardan uzakta olmak büyük bir artı olacaktır.

Gulf Stream Havayı Bir Hayli Yumuşatıyor

Reine, Alaska ve Grönland ile aynı enlemde olmasına rağmen Gulf Stream (Körfez Akıntısı) sıcak su akıntısı havayı bir hayli yumuşatıyor. Kutuplarda yer alan bu kasaba görünümlü cennetin en soğuk olduğu aylar Ocak ve Şubat. Temmuz ve Ağustos ise en ılık olduğu aylar. Ortalama sıcaklık 12 derece. Yağmurun en az olduğu aylar ise Mayıs ve Haziran.

Somon Cenneti

Norveç mutfağı denilince deniz ürünleri, patates ve diğer kök sebzeler akla gelir. Ama zirvede hep somon var. Norveç tüm dünyaya somon ihracatı yapıyor dolayısıyla somon balığının birçok çeşidini bulmak mümkün. Bunun yanı sıra haşlanmış kuzu güveç ve lahanadan yapılan fårikål ulusal yemekleri. Balık sevmeyen turistlerin Reine’ye misafir olarak gittiklerini unutmaması gerek. Böylece umduğunuzun fazlasıyla karşılaşabilirsiniz.

Bitirirken

Reine’ye gitmek oldukça zahmetli. Zira önce Norveç’in Bodø şehrine giderek ve akabinde oradaki iskeleden günde sadece 2-3 seferi olan feribota binerek 4 saatin sonunda Moskenes’e varabilirsiniz. Moskenes’te ise Å ile Hamnøy arasında sefer yapan 18-772 numaralı otobüs vasıtasıyla Reine’ye ulaşabilirsiniz. Ayrıca köyün, içinden geçen Avrupa E10 karayolunda, kapalı bir burunda yer aldığını bilmenizde fayda var.

Editör: TE Bilisim