Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek/İstanbul

Nijerya’nın önde gelen ailelerinden Şitta Bey ailesinin lideri, Ayasofya-i Kebir Camii’nin ibadete açılmasından duydukları memnuniyeti, “Sultan 2. Mehmed’in dileği şimdi tamamlandı. Müslümanlar için gurur verici bir an.” sözleriyle dile getirdi.

Ayasofya-i Kebir Camii’nin ibadete açılma kararını duyduklarında mutlu olduklarına dikkati çeken Şitta Bey, “Lagos Müslümanlarının ve Şitta Bey ailesinin manevi lideri olarak Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması vesilesiyle kutluyoruz.” dedi.

Tunus’tan bin selam

Tunus Cami İmamları Derneği Başkanı Salim el-Adali, “Ayasofya’da kılınan cuma namazı dünyanın doğusundaki ve batısındaki Müslümanları sevindirdi. Ayrıca dürüst gayrimüslimler de sevindi.” dedi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin Müslümanlar nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Adali, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğini, bugün ise aynı tarihin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrarlandığını söyledi.

Yemen’deki Barış ve Kalkınma Partisi’nin Genel Sekreter Yardımcısı Hasan el-Haşidi ise Ayasofya-i Kebir Camii’nin ibadete açılmasını İslam dünyasındaki medeniyet yükselişinin zaferi ve çalınan Mescid-i Aksa’nın yükselerek gelişinin müjdecisi olduğunu söyledi.

GAZZE’DEN AYASOFYA TEBRİĞİ

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi merkezli Filistin Alimler Birliği ile Gazze Şeridi’ndeki Filistinli akademisyen ve uzmanlar Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasını tebrik ederek, bunun İslam dünyası için gurur verici bir gelişme olduğunu söyledi. Filistin Alimler Birliği Başkanı Şeyh Ebu Ras, “Ayasofya’yı dolduran bu muhteşem kalabalık ümmetin Allah’ın evlerine ve İslam’a olan sadakatinin göstergesidir.” dedi.

Bazı Arap ve İslam dünyasından Ayasofya kararına ilişkin eleştirileri kınayan Ebu Ras, “Asıl olan Müslümanların Allah’ın isminin yükseldiği camilerin açılması için sevinmeleridir. Dolayısıyla buna karşı çıkanların İslam’a olan aidiyetleri sorgulanabilir.” dedi.

İSLAM DÜNYASININ LİDERİ

Filistinli Siyaset Uzman Mustafa Es-Savvaf da Ayasofya’nın ibadete açılmasının Türkiye’nin bir başarısı olduğunu ve bünyesinde çok derin politik işaretleri barındırdığını vurguladı. Savvaf, dünyanın Türkiye ve halkının çok güçlü olduğunu görmesi, İslam dünyasının da bununla gurur duyması gerektiğini belirterek, “Türkiye bugün İslam dünyasının lideri olarak ortaya çıkmıştır ve liderliği hakkediyor.” dedi.

Sanki “Fetih” günü

Mısırlı gazeteci Mutez Matar da cuma namazı öncesi Ayasofya-i Kebir Camii yakınında namaz kılacak yer bulmak için tekbir getirerek koşan insanların görüntülendiği bir videoyu paylaşarak şu mesajı paylaştı:

“Sanki ‘Fetih’ günü… Binlerce insan tekbirlerle Ayasofya’nın yakınında bir yer bulabilmek için yarışıyor. İnsanlar birbirine sanki ilk kez söylermiş gibi ‘Cumanız mübarek olsun’ diyor. Konstantiniye’yi fetheden Fatih’in ruhuna selam olsun. Emin olan rehber hazreti Peygamber’e salat ve selam olsun.”

Gazze Şeridi’ndeki El-Aksa Üniversitesi’nde akademisyen Hani El-Cezzar da, Ayasofya’nın cami olarak yeniden açılmasının, bulunduğu alana kutsallık kattığını ve bunun turistik bir mekan olmasından daha önemli olduğunu bildirdi.

“MÜSLÜMANLAR İÇİN BÜYÜK BAŞARI”

Gazze İslam Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Gassan Veşşah da, Ayasofya kararının kendi bünyesinde dini, tarihi ve medeniyet açısından büyük anlam taşıdığına dikkati çekerek, “Bu doğru bir karardır. Müslümanlar için büyük bir başarıdır ve Müslümanların moralini yükseltmiştir.” dedi.

“GURUR DUYUYORUZ”

Gazze’deki Ablukayı Kırma Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari ise yaptığı açıklamada, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ederek, şunları söyledi: “Bugün Arap ve İslam dünyası için de mutluluk verici bir gündür. Bununla gurur duyuyoruz. Ayasofya’ya kutsiyeti iade edilmiştir. Bu vesileyle Mescid-i Aksa’nın da İsrail’in işgalinden kurtulmasını ve tüm Müslümanların burada namaz kılmasını temenni ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim