Elazığ’da dün akşam 20.55’te 6,8 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem çevre illerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerinde de hissedildi. Deprem sonrası birçok bina yıkılırken çoğu binada hasar meydana geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, Kurum ve Koca inceleme sonrasında valilikteki koordinasyon merkezinde ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamadan öne çıkan başlıklar ise şöyle;

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Malatya Doğanyol’da 4 vatandaşımız, Elazığ’da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti.” dedi.

“Şu anda bizim elimizdeki temel veriler çerçevesinde hayati fonksiyonlarıyla ilgili tedirginlik yaşayabileceğimiz bir hastamız yok.”

39 KİŞİ ENKAZDAN SAĞ OLARAK ÇIKARILDI

“Depremin olduğu ilk andan itibaren toplam 39 kişiyi göçük altından sağ olarak çıkardık. Doğanyol ilçesinde göçük altında kimse kalmadı.”

Soylu, Elazığ’da 20.55’teki depremin ardından 13 tanesi 4’ün üzerinde, bir tanesi de 5,4 büyüklüğünde olan toplam 398 artçı deprem yaşandığını ifade etti.

“ALTYAPI KONUSUNDA HİÇBİR SORUN YAŞAMADIK”

“Biz olay yerindeyken de yaklaşık 5 kişilik ses geldiği konusunda arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalardan elde ettiği sonuçlar var. Şunu ifade etmek istiyorum. Enerji, iletişim, ulaşım, doğalgaz, altyapı konusunda hiçbir sorun yaşamadık.”

“Akşam özellikle Elazığ’da altı aşevi 20 bin kişiyi aşkın Elazığlı hemşerimize sürekli yemek çıkardı. Yedi mobil mutfak görevini yerine getirdi.”

ADIYAMAN CEZAEVİ BOŞALTILACAK

“Hasar nedeniyle Adıyaman Cezaevi’nin boşaltılması yönünde karar alındı. Bölgeye 2 bin 418 personelin arama kurtarma çalışması için geldi.”

SAĞLIK BAKANI KOCA: 34 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bölgeden aktardığı bilgiler ise şöyle;

“Sağlık kuruluşlarımıza toplam 1031 kişi müracaat etti. Bunlardan 382 vatandaşımız yaralıydı. Serviste hala takibi yapılan 128 hastamız var, 34’ünün tedavisi yoğun bakım şartlarında devam ediyor. 34 vatandaşımızın içinde durumu kritik olan herhangi bir vatandaşımız olmadığını söyleyebilirim. Gece boyunca ameliyat edilen 8 vatandaşımız oldu. Sağlık hizmeti boyutuyla hiçbir eksik oluşturmamaya, ambulans sayımıza ilaveyle toplam 317 ambulansla hizmet ettik. Bu arada 122 UMKE aracımızı ve toplam ilave personel sayımız 1572’ye ulaştı. Bunun dışında tedbirli olmak anlamında ayrıca 4 tane donanımlı sahra hastanesi kuruluma hazır halde bulundurmuş olduk.”

BAKAN KURUM: 368 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ise şu ifadeleri kullandı;

“Dün akşam meydana gelen deprem haberiyle tüm Türkiyemiz sarsıldı. Kandilli ve AFAD’ın verilerine göre 6.8 şiddetindeki deprem Kilis’ten Samsun’a kadar büyük bir alan içerisinde hissedildi. Az önce bizim de yaşadığımız devamında birçok artçı depremler meydana geldi. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla olay yerine gelmek ve valilerimizle, belediye başkanlarımızla birlikte hazır bulunduk.”

“368 kişiden oluşan 184 ekiple üstyapıda hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz.Elazığ’da 5 binanın yıkık olduğu, ağır ve hafif hasarlı binalar olduğu görüldü. Atık su, içme suyu, arıtma tesisleri ve kanalizasyonla alakalı an itibarıyla herhangi bir altyapı problemi bulunmamaktadır”

NAKDİ YARDIM YAPILACAK

“Enkaz çalışmalarının hemen yanındaki binalar gibi tehlike arz eden binalar mevcuttur. AFAD binaları anbean takip etmektedir. Valiliğimiz ailelerimize bugün acil ihtiyaçlarını gidermeleri için nakdi yardım yapacaktır. Ağır hasarlı ve hafif hasarlı evlere vatandaşlarımız girmemeli.”

“OKULLARIMIZDA CİDDİ PROBLEM YOK”

Öte yandan bölgede incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk NTV’ye açıklamalarda bulundu. Selçuk özetle şunları söyledi:

“Çocuklarımızın rehabilitasyonu, korkularının yenilmesi için büyük bir ekiple buradayız. Çalışmalarımızı öğretmen ve psikologlarımızla sürdürüyor. Bugün yapılması gerekenler konusunda değerlendirmelerde bulunacağız. Her bir okulumuzu tek tek incelemeye aldık. Okullarımızın tamamında ciddi bir problem yok. Okullarımızı halkımıza açtık. İmkanlar oluşturduk. Barınma ihtiyacını gidermesi söz konusu. Öğretmenlerimizle beraber okullarımızı deprem eğitimi ve riskin organizasyonu için bir değerlendirme çalışması yapılacak. Küçük bazı çatlakların olduğu okullar var her ihtimale ilişkin incelemelerimizi sürdürüyoruz.”

“ULAŞIMA ENGEL DURUM YOK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da Turhan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bölgede iletişim ve ulaşım kanallarının açık tutulması için gösterilen özene dikkat çekti. Turhan, şunları kaydetti: Deprem bölgesinde iletişim ve ulaşım ile ilgili tüm birimlerimiz teyakkuz halindedir. Hava, kara ve demir yollarımızda ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değildir. Yardımların ivedilikle ulaştırılması için iletişim ve ulaşım yollarının açık tutulmasına azami özen gösterilmektedir.

Editör: TE Bilisim