Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Sağlık Bakanlığı, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek, nikâh ve düğünlerde alınması gereken önlemleri belirledi. Bu kapsamda, nikâh ve düğün merasimlerinin salgın riskinin azaltmak amacıyla açık havada ve mümkün olduğu kadar kısa tutulması önerildi.

Nikâh ve düğün salonu işletmecileri, sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlü tutulurken genel kullanım alanları ve oturma düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanması, tesislerin misafir kapasitesi salgın riskine göre düzenlenmesi ve Kovid-19 tedbirleri ve kurallarının yer aldığı panoların yer alması istendi.

Rehbere eklenen alınması gereken önlemlerde, nikâh ve düğünlerde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan/gelişen Kovid-19 tanısı alan veya temaslısı çalışanlar ve misafir maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmesi gerektiği belirtilirken merkezi havalandırma sistemi bulunan alanların doğal hava akışını sağlayacak şekilde düzenlenmesi istendi.

Düğün ve nikâh merasimlerinde yiyecek ve içecek ikramı olması durumunda Sağlık Bakanlığı’nın restoran, lokanta kafe pastane, börekçi, tatlıcı ve yeme içme hizmeti sunan işletmelerde alınması gereken önlemlere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Düğün ve nikâh merasimlerinde maske takma kuralına uyulması, 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde personel ve davetli planlaması yapılması istenirken kolay ulaşılabilir yerlerde el antiseptiği bulundurulması gerektiği ifadesi yer aldı.

KATILIMCI LİSTESİ 14 GÜN SAKLANACAK

Yakın teması önlemek amacıyla takılar sandık ya da benzeri bir toplama kutusuna bırakılması, toplu fotoğraf çekimleri yapılmaması ve fotoğraf çekimleri sosyal mesafe kuralına uyarak çekilmesi gerektiği ifadesine yer verilirken düğüne davetli tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgilerinin en az 14 gün boyunca saklanması gerektiği vurgulandı. Salgın yönetimi ve çalışma rehberinde ayrıca, “Kolar bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır. Yüzeylerin dezenfeksiyonu için virüslere etkinliği gösterilmiş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün Ruhsatı’ bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir” ifadesi yer aldı.

Editör: TE Bilisim