Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan’ın ABD’nin son dönemdeki desteğine dayanarak Ege ve Akdeniz’deki taleplerini daha yüksek sesle dile getirdiği bir ortamda, Atina’yı şoke edecek bir gelişme yaşandı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, ABD’nin, Yunanistan’ın sözde kara sularına ilişkin Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmediğini önce akşam resmi Twitter hesabından yaptığı bir açıklamayla dile getirdi. Açıklamada “Avrupa Birliği’nin de Sevilla Haritası’nı hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz” ifadesine yer verilerek aynı görüşü Brüksel’in de paylaştığına atıfta bulunuldu. ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin önceki akşam yaptığı bu açıklama Yunan medyasında anında gündem oldu. Yapılan haberlerde, son dönemde Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a tam destek veren ABD’nin “Türk dostu” açıklamasıyla kafa karıştırdığı öne sürüldü. Batı Trakya ve Girit adasında büyük üsler kuran ABD’nin tüm bunlara karşın Türkiye yanlısı olmasına tepki gösterildi.

GEOFFREY PYATT GÜNDEME GELDİ

ABD’nin Ankara’da yaptığı bu açıklama, bu ülkenin Atina Büyükelçisi ve Yunanistan’ın büyük desktekçisi Geoffrey Pyatt’ı da gündeme getirdi. Zira Yunan medyasında sıklıkla demeçler veren Amerikan diplomat, Ege ve Doğu Akdeniz’de tamamen Yunan tezlerini destekler minvalde “Adalar da anakaranın getirdiği tüm haklara sahiptir” ifadelerini kullanmasıyla biliniyor. Dolayısıyla Yunan kamuoyu, Pyatt’ın “Yunan adalarının kıta sahanlığı ana kara gibidir” açıklamasının bu diplomatın görüşü mü yoksa ABD’nin resmi duruşu mu olduğunun biran önce açıklığa kavuşturulmasını istiyor. Su yüzüne çıkarılması istenen bir diğer öge de ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “Sevilla Haritası geçersiz” açıklamasının Washington tarafından da onaylanıp onaylanmadığı.

“WASHİNGTON’DAN SALLANAN PARMAK”

Komşu’da bir kanat da, ABD’nin bu tutumunun, NATO’ya karşı adımlar atan Fransa ile Yunanistan’ın birbirine çok yaklaşması sonrası “Washington’dan sallanan parmak” olduğunu düşünüyor. Nitekim Yunanistan’ın ana müttefiki Güney Kıbrıs’ın Rusya ve Belarus yanlısı siyaseti ile yaptırımlara koyduğu vetolar ABD ile AB’yi son derece rahatsız etmekte.

SAKELLAROPOULOU’DAN PROVOKASYON

Öte yandan 24-25 Eylül tarihlerinde yapılacak ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin de masaya yatırılacağı AB Liderler Zirvesi öncesinde, Yunanistan tansiyonu yükseltme girişimlerini sürdürüyor. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile bir araya geldiği yemekte yaptığı konuşmada tepki çekecek açıklamalarda bulundu. Sakellaropoulou, Ana hedefimiz Kıbrıs’ta bir başka Türk işgaline engel olmaktır” dedi. Sakellaropoulou’nun skandal açıklamasını “provokasyon” olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kıbrıs meselesinin çözümü Yunanistan’ın Megalo İdea’sından vazgeçerek realiteye dönmesine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim