Harun Emre Karadağ

Kimilerine göre Ramazan abi kimilerine göre dayı, amca, dede… Bir büyüğümüze göre; “Ramazan her kesimin hayatına bir biçimde sokuluyor. Kimilerine damardan giriyor, kimilerine mideden. Ama giriyor ve “Ben geldim!” diyerek kendini hissettiriyor.” ?

Peki İletişim Kafe’ye göre kim bu Ramazan? Gerçeği açıklıyoruz. ?

Bizde Ramazan’a öncelikle “Hoş geldin” diyelim. ?

Bizim gözümüzde işte Ramazan; ameller biçim biçim, ölürüm Allah’ın rızasını kazanmak için, şeytan bana düşmanmış, oruç tuttuğum için. ?

Ramazan akıl ve ruhun beslenmesidir. Bu ayda nefis, şehvet ve dünyevileşme hırsı yerini değerler taraf alır: Ramazan fırsat demektir. Mutluluk demektir. Hoşgörü demektir. Yardımlaşmak demektir. Kardeşlik demektir. Umut demektir. Aşk demektir. Sevgi demektir. Cömertlik demektir. Sabır demektir. Mücadele demektir. Paylaşmak demektir. Merhamet demektir. Vefa demektir. Akıl ve yüreği eğitmek demektir.

Ramazan, Kur’an-ı Kerim’in doğduğu aydır. Bin aydan hayırlı kadir gecesi bu aydadır.

Ramazan insanın kendini tanımaya yolcuğudur. Ramazan kendine gel çağrısıdır!

Ramazan değerler ayıdır, değer insanı olmaya yolculuktur. Ramazan bir zaman, motivasyon eğitimidir. Bu eğitim öyle bir eğitimdir ki eller, diller, akıllar, kalpler oruç tutar… “Oruç der ki; niyetim sizi aç bırakmak değil, emelim size aç’ı anlatmak.” ?

Zihinleri ve gönlümüzü Ramazan’la temizleme zamanı; aklımızın, midemizin, gönlümüzün, gözümüzün, elimizin, dilimizin orucu ömrümüzün bereketlenmesi anlamını da taşır.

Ramazan zenginliğin ve mutluluğun formülünün verildiği aydır.

Ramazan’la beraber içimizdeki devi keşfetmiş, onu uykusundan uyandırmış ve şahlandırmış olarak bir araya geleceğiz inşallah. Zira Ramazan’ın toplumsal yanı da vardır ve hayatidir KIYMET BİLMEK LAZIM, ONA GÖRE BU FIRSATI DEĞERLENDİREMEK LAZIM AHALİ.

Küçük bir eğitimi tattırayım mı? ?

Kuran-ı Kerim’le düşünmeye, mutlu olmaya ve iletimimizi güçlendirmeye var mısınız? Alın hayat, kâinat rehberinden örnekler:

İsra 37: Kibirli olma alçakgönüllü davran. Müddesir 1-5: Kendini fazla abartma. Tekvir 25-27: Her şeyin üstesinden gelemeyeceğini asla unutma. Bakara 156: Çaresizlik tuzağına düşme. Her zaman bir umut ışığı olduğunu aklından çıkarma. Beled 5-6: Her şeye hâkim olmak için uğraşıp hayatı yaşanmaz hale çevirme. Hucurat 10: Büyüklük kompleksine kapılıp insanları ezerek arkadaşlarını kendinden uzaklaştırma. Muhammed 7: İyiliği karşılık beklemeden yap. Rum 21: Tek başına mutlu olunamayacağını bil. Çevrenin mutluluğu için gayret göster. Vakıa 83-87: Ölümden korkmak yerine ölüm gerçeğiyle yüzleş. Bakara 263: Yaptığın iyilikleri unut. Anlatarak onları kıymetsizleştirme. Furkan 63: Sana yapılan kötülüğün karşılığını vermek yerine. Öfkenin dinmesini bekle. Mücadele 7: Hiçbir sırrın sonsuza kadar gizli kalamayacağını unutma. Rahman 7-9: Çıkarcı olma. Adil davran. Tekasür 1-2: Kibrine yenilip hep daha fazlasını isteyerek hayatını zehir etme. Tevbe 40: En zor zamanda bile kesinlikle ümitsizliğe kapılma. Fatır 19-22: Senden iyi durumda olanlara bakıp üzüleceğine senden zor durumda olanları görüp rahatla. Fecr 27-28: En sevdiğin şeyleri başkalarıyla paylaşmanın keyfine var. Kalem 1-2: Yazdıklarının ve yaptıklarının peşini bırakmayacağını unutma. Gücünü insanların yararına kullan. Münafıkun 4: Bencil olma tebrik etmeyi bil. Saff 2: Yalandan uzak dur. Yusuf 32-33: Modern hayatın çarpıklaştırdığı kadın-erkek ilişkilerinin hayatını esir almasına izin verme. Ankebut 41: İyi bir dostun paha biçilmez olduğunu aklından çıkarma. Al-I İmran 92: İyilik yapma arzunu şarta bağlama. Vermek almaktan daha büyük bir ihtiyaçtır asla unutma. En’am 50: Önyargılarla hayatı kendine zehir etme. Felak 1-5: Korkuların tutsağı olarak yaşamaktan vazgeç. İbrahim 42: Merhametli olmaktan asla vazgeçme. İsra 23: Anne ve babana ‘off’ bile deme. Yunus 12: Vazgeçilmez olmadığını kabul et. Enfal 56: Sözünüzde durmamanın utanç verici olduğunu aklından çıkarma. Furkan 43: Heveslerini kendine ilah edinme. Necm 3: İnanma duygunu diri tut.

Müthiş altın değerinde bilgiler dimi… Sözün bitti an; işte bu ayetler…

KIYMET BİLMEK LAZIM.

Editör: TE Bilisim