Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök/Türkiye

Türkiye terörle mücadele de izlediği proaktif politikayla PKK’yı ölümcül eşiğe getirdi. Irak’ın kuzeyine düzenlenen Pençe operasyonlarıyla hain örgütün üst düzey isimleri teker teker avlanırken yurt içinde de Kıran operasyonlarının etkisiyle teröristler kaçacak delik arar hale geldi.

HEDEF PKK’YI TAMAMEN BOĞMAK

İçişleri Bakanlığı’na bağlı görev yapan Jandarma Genel Komutanlığı’nca geçen yıl ağustos ayında başlatılan, 4’ü teslim olan 144 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği, çok sayıda sığınak, barınak ile birlikte silah, mühimmat ve yaşam malzemesinin imha edildiği Kıran Operasyonları başarıyla tamamlandı.

Kıran operasyonlarının tamamlanmasının ardından, 2020’nin başlamasıyla bölücü terör örgütü PKK’yı tamamen ülke gündeminden çıkarmak, bölgede barındığı belirlenen teröristleri etkisiz hale getirmek ve sözde barınma alanları arası geçişlerini engelleyerek takviye edilmesini önlemek amacıyla Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nca “KAPAN-1 BAGOK” Operasyonu başlatıldı.

Operasyonda Mardin İl Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekatın (JÖH) yanı sıra Polis Özel Harekat (PÖH) ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 915 personel ile 60 operasyonel tim görev alıyor.

ÖRGÜTE YENİ KATILIM HİÇ YOK

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, ülkemizin terörle mücadelede geldiği noktayla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Kıran operasyonlarının PKK’yı ölümcül eşiğe getirdiğini belirten Dr. Güçlüer, “Kıran operasyonları başlamadan önce İçişleri Bakanlığı yurt içinde ki terörist miktarını 500 olarak açıklamıştı. Kıran operasyonlarıyla terör örgütünün ülke içindeki yuvalanmaları bertaraf edildi. Büyük ölçüde temizlik yapıldı. Yurt içinden örgüte katılım son 1 yıl içerisinde sıfır düzeyinde. Diyarbakırlı annelerin eylemi katılımın engellenmesi konusunda çok etkili oldu ve geniş bir kesim tarafından destekleniyor. Şu an yurt içinde terörist sayısı 300 civarına inmiş durumda. Bu rakam daha önceki ortalamaların çok altında. PKK’nın yurt içinde eylem kabiliyeti kalmadı. Herhangi bir insiyatif geliştirilemez. Terör örgütüne halk desteği bitmiş durumda. İnsanlar artık devleti protesto amaçlı kepenk kapatmıyor. Bu Türkiye’nin başarısıdır” ifadelerini kullandı.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer

Terör asayiş seviyesinde

Türkiye’nin terörü asayiş seviyesine indirdiğini söyleyen Dr. Güçlüer, “Kıran operasyonları gibi Kapan operasyonlarında da askeri birlikler katılmıyor. Artık kolluk kuvvetleri teröründen üstesinden rahatlıkla gelebiliyor” dedi. Dr. Güçlüer, Irak ve Suriye’de yapılan operasyonların devamının hayati derecede önemli olduğunu vurgulayarak , “Güney sınırlarımızda egemen bir devlet yok. Bu durumda terör örgütleri yurt içine sızmaya çalışacaktır. Bunun için sınırlarımızda egemen bir devlet otoritesi oluşana kadar sınır ötesi operasyonlar sürmelidir” dedi.

BÖLGE EKONOMİK ÇEKİM MERKEZİ OLMALI

Terör örgütünden büyük ölçüde arındırılan bölgenin ekonomik potansiyelinin artık ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Güçlüer, “Doğu illerimizin ekonomik çekim merkezi haline getirilmeli. Tarım, hayvancılık ve madencilik faaliyetleri hızlanmalı. Sosyal entegrasyonun bu şekilde bölgede hızlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök/Türkiye

Editör: TE Bilisim