Kafkasya’daki Çerkes sivil örgütleri bölgenin sorunlarına etkili çözümler bulabilmek için koordinasyon içerisinde hareket etmek üzere anlaştı.

Karaçay-Çerkes’in başkenti Çerkesk’te yapılan toplantıda bir koordinasyon kurulu oluşturulması, bunun bir çatı örgütüne dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca Rus yönetiminin Çerkes sivil toplumuyla görüşme istediği bilgisi verildi.

Toplantıya Karaçay-Çerkes Adıge Khase Başkanı Muhamed Çerkesov, Kabardey-Balkar’daki Khase’nin Başkanı İbrahim Yağan, Adıgey Adıge Khase Başkanı Arambiy Hapay,

Stavropol, Moskova, Armavir ve Abhazya’daki Çerkes örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantıya katılanlar kendi bölgelerindeki problemleri paylaştı. Yağan, detaylı bir şekilde Kabardey-Balkar’da toprak problemini anlattı.

Çerkesov ise Karaçay-Çerkes’teki Çerkeslerin problemlerini anlatırken ayrı bir bölge kurma imkanı sunulmadığını ama Karaçay-Çerkes’de tam olarak kalma imkanının da olmadığını vurguladı.

Katılımcılar sorunlara karşı birlikte çözümler aranmasının gerekliliğine işaret etti.

Bu amaç doğrultusunda Rusya Çerkes sivil örgütleri koordinasyon kurulu kurulmasına karar verildi. Bu yapılanmanın ikinci bir Dünya Çerkes Birliği (DÇB) doğuracağı ama Rusya federasyonu çapında olacağı yönünde görüşler dile getirildi.

Çerkesov, koordinasyon kurulunun sadece faaliyetleri koordine etmek üzere tüm örgütleri bünyesinde birleştiren geçiş dönemi örgütü olacağını belirtti. Çerkesov’a göre bir sonraki adım Rusya Adıge Khase’sinin kuruluşu olmalı.

Abhazya Adıge Khase Yönetim Kurulu Üyesi Zaur Borov da “Biz hepimiz tek halkız. O zaman Khase neden birkaç tane? Neden kendimizi bölgelere göre ayıralım?” diye sordu.

Görüşmenin sonunda Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’e gönderilecek bir mektup kabul edildi. Mektupta ülkenin üniterleşme süreciyle ilgili endişeler dile getirildi.

Toplantının sonuna doğru Çerkesov, Çerkes meselesinin uluslararası arenada görüşülmeye başlamış olmasının etkisiyle Rusya yönetiminin Çerkes sivil toplumuyla görüşme kararı aldığını söyledi.

Çerkesov’a göre Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Adıgey ve Krasnodar Kray’a Çerkes sivil toplumunun Rusya yönetimiyle görüşmesi konusunda hazırlakların yapılması için talimatlar gönderildi.

Çerkesov, “Kabardey-Balkar ve Adıgey’de yönetim kendilerine bağlı kişilerden listelerini oluşturdu, ama Karaçay-Çerkes’te Çerkeslerin yönetimle ilişkisi olmadığı için liste oluşturma görevi Karaçay-Çerkes Adıge Khase’sine verildi” dedi.

Editör: TE Bilisim