Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu. Bakan Koca, evde tedavi edilen Kovid-19 tanısı konmuş hastalarla ilgili yeni bir uygulamaya geçeceklerini belirterek, hekimlerin evde tedavi gören hastaları ‘teletıp’ adı verilen sistemle takip edeceğini bildirdi. Koca, “Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulaya geçeceğiz. Hekimlerimiz, ‘Teletıp’ denilen sistem sayesinde, hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak. Hasta takibinde, teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız” dedi.

EN ÇOK TEMASTAN BULAŞIYOR

Bakan Koca, salgının sonuçları arasında en önemli göstergenin ağır hasta sayıları olduğunu belirterek, bu gruptaki hastaların çoğunlukla, kronik hastalığı olan kişilerle büyüklerden oluştuğunu söyledi. Koca, “En üzücü sonuçları bu hasta grubunda görmekteyiz. Tedavileri gerçekten çok büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Bizim farkında bile olmaksızın alıp verdiğimiz nefeslerin biri için, onlar her şeyden vazgeçecek aşamaya geliyorlar” diye konuştu.

Türkiye’de Kovid-19 tedavisinin erken aşamada başladığına değinen Koca, tedaviye erişimin kolaylaşmasıyla riskli gelişmelerin önünün alındığını söyledi. Koca, “İlaç tedarikinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine dört firma tarafından başlanmıştır. Tanı testlerinde olduğu gibi ilaç giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır. Tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz” açıklamasında bulundu. Bakan Koca, salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının yararını gördüğünü belirterek, 1 Temmuz’da 7 bin 507 olan filyasyon ekip sayısının 9 bin 344’e çıkardıklarını, her ekipte bir hekimin bulunduğunu ifade etti. Koca, temas zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranının son 45 gün içerisinde yüzde 98,9 olduğunu kaydetti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME MÜJDESİ

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin, “Özellikle Kovidli hastaların poliklinik, servis, yoğun bakım ve benzeri ilgilenen branş veya branş dışı hekimler ve sağlık çalışanları olmak üzere bir ek ödemenin 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık zaman diliminde ödeneceğini buradan söylemek istiyorum. Ayrıca Kovidli hasta grubuyla daha çok uğraşmayan hekimlerimiz veya sağlık çalışanlarımızla ilgili de ocak ayı esas alınarak ayrıca düzenleme yapılarak, ek ödeme planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinde aile hekimlerinin de özverili çalışma gerçekleştirdiğini dile getiren Koca, Kovidli hastaların semptom takibi için aile hekimlerinin sürekli devrede olduğunu sözlerine ekledi. Koca, “Aile hekimlerimize de 1 Ağustos itibarıyla kovidli hasta takibi esas alınarak bir ek ödeme olacağını söylemek istiyorum” dedi.

HES UYGULAMASINA “RİSKLİ ALAN” ÖZELLİĞİ

Salgınla mücadelede teknolojiden yaralandıklarını belirten Bakan Koca, HES adlı mobil uygulamaya yeni bir özellik kazandırdıklarına dikkati çekti. Koca, “Ülke genelini ilgilendirecek, Kovid-19 le mücadelede teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen her yurttaşımızın heyecan duyacağı bir haber vereceğim. Bakanlığımız, HES adlı bir uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya ‘Riskli alan’ özelliğini kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale’de denenen bu özellik, ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki riskli alan özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda, gittiğiniz mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek.

Yakın tarihte orada bir Kovid-19 hastası, temaslısı bulunmuş mu, bunu öğreneceksiniz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim