Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

ABD’nin başkentinde Kosova ile Sırbistan arasında ekonomik normalleşme anlaşması imzalandı. İmza törenine Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç katıldı. Vuciç’in Beyaz Saray ziyareti sonrasında utanç verici bir mesaj yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Beyaz Saray’a davet edildiyseniz ve sandalye sorgulama için ayarlanmışsa, her kimseniz, Şekil 2’de gösterildiği gibi oturun. Gerçekten bana inan.” ifadelerini kullandı.

“YAZIKLAR OLSUN”

Bu mesajın ardından sözde Kosova Dairesi başkanı Marko Curiç’in tepkisi hemen geldi. Djuric, Zakharova’ya bu mesajdan utanmaları gerektiğini belirterek, “Devlet başkanının o ülkede bile Rusya’ya karşı çirkin sözler söylemediğini hayal edin. Ve başkanın [Rusya Devlet Başkanı ile birlikte] bir buçuk saat beklediğini ve hiçbir zaman ayrı bir sandalye istemediğini hayal edin. Gururlu Sırbistan’a saldırmanıza izin vermiyorum. Yazıklar olsun sana.” sözlerini dile getirdi. Anlaşmanın ardından Sırbistan’daki Rus yanlısı aşırı milliyetçiler de tepki gösterdi. Onlara göre bu anlaşma Rusya’nın “gözüne parmak” sokmak oluyor.

“Sizinle uğraşmayacağım”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç de Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın mesajına tepki gösterdi. Vuçiç, bu mesaj yoluyla Zakharova’nın terbiyesizlik gösterdiğini ve bunlarla uğraşmak istemediğini kaydederek, şu ifadelere yer verdi: “Nefret eden ve size bir şey söylemenin bir yolunu arayan insanlar var. Her zaman çoğunlukla kendileri hakkında konuşurlar. Maria Zaharova da kendisi hakkında daha çok konuşuyor. Gösterdiği terbiyesizlik ve cehalet, onun için konuşur, onu [bu göreve] atayanlar için de aynı şey geçerli. Ona cevap vermeyeceğim.”

ZAKHAROVA YANLIŞ ANLAŞILMIŞ

Zakharova, twitter’da paylaşımda bulunarak yanlış anlaşıldığını söyleyerek sözde özür diledi. Trump, Kasım başkanlık seçimleri öncesinde diplomatik bir zafer daha kazanarak ve yönetiminin İsrail’in uluslararası konumunu iyileştirme çabalarını ilerletmiş oldu. Anlaşma ayrıca Sırbistan’ı şu anda tamamen Rusya’nın elinde olan enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çağırıyor. Bu, Moskova tarafından kabul edilme olasılığı düşük bir durum.

“GEREKİRSE DİZ DE ÇÖKERDİM”

ABD Başkanı Donald Trump’ın karşısında uzak mesafede bir sandalyede oturtulması sonrası okların hedefi olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç kendini savundu. Vucic, “O sandalyeye oturmak bir yana, ayakta da durabilirdim, diz de çökebilirdim, yere de çömelebilirdim, dua da edebilirdim. Yeter ki Kosova tanınmasın” dedi.

Vuçiç’in bu ifadeleri Kosova’nın ilerlemesini engelleyen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim