Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Arnavutluk Sağlık Bakanlığın açıklamasına göre yeni tip koronvairüs (kovid-19)’dan ölen kişi sayısı 7’ye yükseldi. Arnavutluk, koronavirüs vakalarında son 24 saatte düşüş eğilimi gösterdi. Sağlık Bakanı Ogerta Manastirliu, ülkede 12 yeni vaka olduğunu doğruladı. Kovid-19’a yakalanan toplam  kişi sayı ise 186 oldu. Diğer günlerle kıyasla Armavutluk’ta koronavirüsü yakalanan kişi sayısında düşüş gösterildi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Pazartesi gününden itibaren diğer ülkelerde yaşayan tüm vatandaşların geri getirileceğini belirtti.

MAKEDONYA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SIKLAŞTIRILDI

Virüsten iyileşen Erdin Cara, vatandaşlara evde kalmalarına çağrıda bulunurken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençler siz kolayca atlatabilirsiniz ancak evde kalın çünkü virüsü diğer aile üyelerine de getirebilirsiniz.”

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanlığı, dün 18 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini bildirdi. Kuzey Makedonya’da etkilenenlerin sayısı 219’a çıkmış durumda. Kuzey Makedonya hükümeti, bu hafta sonu insanların koronavirüs ile başa çıkma hareketlerine daha fazla kısıtlama getirdi. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının saat 16: 00-17: 00 arasında başlayacağını bildirildi.

Kuzey Makedonya’daki işadamları, finansal yardıma ek olarak, piyasada olmayan koruyucu maskeler, eldivenler, dezenfektanlar gibi ürünlerin üretimine odaklanabilmeleri için yasal prosedürlerini kolaylaştırmaya çağrı yaptı.

SIRBİSTAN’DA VAKA SAYISI 457’YE ÇIKTI

Sırbistan’da 73 yeni koronavirüs vakası doğrulandı ve toplam hasta sayısı 457’ye çıktı. Öte yandan ülkedeki sağlık uzmanları, etkilenenlerin önümüzdeki günlerde artabileceği konusunda uyardı.

Diğer yandan, Sırp Hükümeti’ndeki ilk koronavirüs vakası kaydedildi. Çevre ve Alan Planlama Bakanlığı Sekreteri Branisllav Blazhiç virüse yakalandığı aktarıldı. Blaziç’in, Sırbistan’daki koronavirüs salgınının merkez üssü olarak kabul edilen Kikinda’dan geliyor.

KARADAĞ’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Karadağ Halk Sağlığı Enstitüsü, ülkede altı yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini doğrulayarak toplamı 54’e çıktığı ifade etti. Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, bu zor zamanlarda bile Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’ın yanında olduğunu söyledi.

Hırvatistan’da 74 yaşındaki Zagreb’li, koronavirüs nedeniyle son birkaç gündür solunum bakımında olan Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde öldü. Bu, bugüne kadar toplam 481 kişinin hastalandığı ve 22’sinin iyileştirildiği Hırvatistan’daki koronavirüsten ikinci ölümdür.

BOSNA’DAN İSTANBUL’A SON UÇUŞ

Kosova’da vaka sayısı artmasının ardından hükümet belli saatlerde sokağa çıkma yasağı getirmişti. Bunun üzerinde kalabaliklar oluşturuluyor gerekçesiyle bazı belediyeler hükümetten kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.

Kosova Milli Eğitim Bakanlığı da, eğitime yeni bir karara kadar ara verildiğini açıkladı. Ülkede son verilere göre vaka sayısı 71 iken bir kişi de iyileşme yolunda olduğunu belirtildi. Bosna Hersek’te daha önce alınan tedbirler kapsamında, ülkedeki 4 uluslararası havalimanının (Saraybosna, Banja Luka, Mostar ve Tuzla) 30 Mart’tan itibaren yolcu seferlerine kapatılacağının açıklanması üzerine THY dün sabah son Saraybosna-İstanbul uçuşunu yaptı. Bu arada, Kovid-19 nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği Bosna Hersek’te, vaka sayısı 230’a çıktı.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Editör: TE Bilisim